KAD JE VREME ZA UZBUNU?

MOŽDA BRINETE BEZ RAZLOGA: Koliko dana je normalno da zakasni menstruacija?

0

Razloga za kašnjenje ciklusa ima više, a neki od njih su krajnje bezazleni
Kada ženama kasni menstruacija bivaju nervozne i zabrinute. Ipak, kada je trenutak da se zaista ozbiljno zabrinemo i posetimo ginekologa?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kada nam kasni više od nekoliko dana, uglavno se zabrinemo da li smo u drugom stanju. Čak nam pada na pamet da otrčimo u apoteku i kupimo test. Međutim, postoji još mnogo drugih razloga zbog kojih može da kasni menstruacija, pored trudnoće.

 

Glavno pitanje je: koliko dana kašnjenja je normalno?

 

Mnoge žene su navikle da im ciklus različito traje od meseca do meseca, tj. da imaju neredovan ciklus. U tom slučaju, trebalo bi se obratiti ginekologu, koji će adekvatnom terapijom pokušati da ciklus stabilizuje.

 


S druge strane, kod žena koje imaju redovan ciklus kašnjenje može da bude razlog za nervozu, strah i paniku. Nekada i za radost, zavisi od životnih aspiracija u datom momentu. Generalno, ciklus traje 28 dana, mada on može varirati, odnosno kod nekih žena može trajati duže ili kraće od toga. Zato, da bismo mogli da kažemo koliko dana kašnjenja nije za brigu, trebalo bi da proširimo period trajanja ciklusa na 23 do 36 dana.

 

Ukoliko trajanje ciklusa premaši 38 dana, odnosno, ako vam menstruacija kasni više od dve nedelje, trebalo bi da se obratite lekaru, kako  bi se otkrio uzrok kašnjenja, koji može biti zdravstveni (hormonski) ili trudnoća. Ukoliko menstruacija kasni nekoliko dana, ne bi trebalo da brinete. Moguće je da je u pitanju jedan od sledećih uzroka.

 

Tablete za kontracepciju

 

Tablete za kontracepciju mogu biti uzrok kašnjenja menstruacije. Ukoliko ste uzeli jednu tabletu više u toku ciklusa, kasniće vam jedan dan. Ukoliko ste uzeli dve više, kasniće dva dana i tako dalje. Nemojte namerno produžavati ciklus na ovaj način, jer može doći do hormonskog disbalansa, koji se kasnije jako teško leči. Bolje je konsultovati se sa ginekologom.

 

foto: Profimedia

Pilula za dan posle

 

Pilula za dan posle koristi se maksimalno tri dana nakon nezaštićenog odnosa. Njena efikasnost je 95% ukoliko se popije za manje od 24 sata nakon odnosa i njena efikasnost se smanjuje sa svakim satom zakašnjenja. Sadrži hormone koji imaju antiovulatorni efekat i takođe otežava dolazak spermatozoida do jajne ćelije. Ovi hormoni mogu da izazovu hormonalne alternacije, tj. promene, koje potom mogu da dovedu do kašnjenja ciklusa. Nakon primene pilule za dan posle, menstruacija obično kasni nedelju dana, ali ima slučajeva kada kasni i tri do četiri nedelje!


Stres

 

Stres i anksioznost utiču na sve aspekte našeg života i ciklus je jedan od njih. Oni su ujedno jedan od najčešćih uzroka kašnjenja menstruacije. Stres povećava nivo prolaktina, što može da dovede do neredovnih ciklusa, čineći da on kasni i do nedelju dana.

 

Sindrom policističnih jajnika

 

Sindrom policističnih jajnika se povezuje sa testosteronom. Kada se ovaj hormon poveća u velikoj meri, pojavi se sindrom o kome govorimo. Ovaj sindrom, između ostalog, može dovesti do neredovnih ciklusa.


Kako da znate da li je kašnjenje posledica trudnoće

 

Žena može da sazna da li je trudna 15 dana nakon nezaštićenog odnosa. Toliko je potrebno da se preko urina može konstatovati trudnoća.

 

 

makonda-tracker