opasno je

ODMAH IZMERITE OBIM STRUKA: Ako premašuje ovaj broj, vreme je za uzbunu!

0

Nije dobro biti gojazan, ali je ipak najopasnije imati salo na stomaku, kažu naučnici. Evo koliki obim struka je alaramantan

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Muškarci koji imaju salo na stomaku izloženi su većem riziku umiranja od kancera prostate, pokazalo je novo istraživanje, piše Mondo.

 

Preciznije, muškarci koji imaju obim struka veći od 103 centimetra imaju 35 odsto veći rizik umiranja od te bolesti, u odnosu na one koji imaju obim 90 centimetara ili manje.

 

Studija je sprovedena na Oksfordu, učestvovalo je više od 200.000 muškaraca, a naučnici ističu da nisu da nisu pronašli vezu između kancera prostate i masti na nekom drugom delu tela, osim stomaka.

 

 

Razlog zašto je salo na stomaku najopasnije je zbog toga što se nalazi oko vitalnih organa, poput jetre, pankreasa, creva, te može da utiče na normalno funkcionisanje i podstakne rast ćelija raka.

 

Stručnjaci upozoravaju da je rizik od ove vrste kancera povećan kod muškaraca koji imaju salo na stomaku, čak i ako nemaju nikakvih ranijih bolesti i zdravstvenih stanja.

 

foto: Profimedia

- Pronašli smo jasnu vezu između sala na stomaku i povećanog rizika umiranja od kancera prostate, dok nije bilo veze između ove bolesti i ukupnih masti u telu - rekla je autorka studije dr Aurora Perez-Kornago.

 

Ipak, ona ističe da je gojaznost generalno opasna po zdravlje i povećava rizik od raznih bolesti, tako da bi svi koji imaju višak kilograma i salo bilo gde na telu, trebalo da se potrude da skinu taj višak.

 

 

 

makonda-tracker