u ime svih žena

Rekao je da su žene samo za krevet i kuhinju — odgovor je bio BRUTALAN: Priča o teniserki koja je pobedila u RATU POLOVA

3

Jedan od najboljih tenisera u istoriji izazivao ju je i provocirao sve dok je nije razbesneo toliko da je odgovorila osvetom

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Američka teniserka Bili Džin King jedna je od najvećih u istoriji ovog sporta — osvojila je 12 grend slem titula u pojedinačnoj konkurenciji, 15 titula u ženskom dublu i 11 u konkurenciji meštovitih parova. Ukupno je na Vimbldonu podigla trofej 20 puta, a taj rekord i danas drži sa slavnom Martinom Navratilovom.


Pored toga što je bila izuzetan sportista, Bili se istakla borbom za rodnu ravnopravnost i "ženska pitanja", pa je osnovala brojne organizacije, između ostalih Žensku tenisku asocijaciju, Svetski teniski tim i Žensku sportsku fondaciju. Pored toga što se za stolom borila za ženska prava, čuvena teniserka vatreno je govorila u korist pripadnica svog pola, a jednom prilikom je i na terenu pokazala da su dani kada je mizoginim muškarcima u sportu prolazilo ismevanje, vređanje i omalovažavanje dana davna prošlost.


Naime, Bobi Rigs, poznati američki teniser koji je 1942. godine postao svetski broj jedan nije ostavio dublji trag u svetskom tenisu, najverovatnije zbog Drugog svetskog rata, ali teško da će ikad biti zaboravljen, a razlog je upravo njegov okršaj s Bili Džin.

 

Bili Džin King
foto: Profimedia

Kako je sam sebe opisivao, Rigs je bio "muška šovinistička svinja" i imao je dugačak — mnogi bi dodali i pogan — jezik. Nakon što je okončao karijeru, tokom koje je zarađivao ogromne svote tako što se kladio sa sopstvene mečeve, pronašao je način da opstane u javnosti: s omalovažavanjem je pričao o ženama i ženskom tenisu. To je eskaliralo početkom sedamdesetih, u danima kada su se žene borile da budu jednako plaćene kao njihove kolege iz muškog tenisa. Rigs je, kako bi dokazao svoju teoriju, izazvao Bili Džin King na meč iako je on imao već 55 godina, a teniserka je to odbila. Njegov izazov prihvatila je Australijanka Margaret Kort, koju je Bobi Rigs pobedio bez mnogo muka, ali njemu to nije bilo dovoljno. Nastavio je da provocira Bili Džin, najvatreniju borkinju za ženska prava u to vreme, i to ne samo u svetu sporta. U svakoj prilici ju je vređao i ismevao i koristio najnepristojnije reči.


Igraću s njom na šljaci, na travi, na drvetu, na betonu, na kamenu ili na rošulama. Moramo da nastavimo s ovom pričom o polovima. Ja sam sad stručnjak za žene — rekao je Bobi Rigs.

Sponzori su se utrkivali ko će da ponudi više Kingovoj i Rigsu za ovaj duel, a on je zbog prilike da zaradi bio uporan u pokušajima da iznervira teniserku toliko da prihvati izazov. To mu je i pošlo za rukom, pa je Bili Džin rekla "da" i igrala protiv mizoginog bivšeg kolege. Dobili su honorar od po 75.000 dolara, dok je pobedniku namenjeno još 100.000.


Kao prvo, žene bi trebalo da ostanu u spavaćoj sobi. Kao drugo, trebalo bi da odu u kuhinju. Kao treće, moraju da podržavaju svog muškarca. Reći ću vam zašto ću je pobediti. Zato što je ona žena, a žene nemaju emocionalnu stabilnost — rekao je Rigs pre njihovog meča na teksaškom stadionu Astordrome 20. septembra 1973. godine.


Ova "bitka polova" odigrana je po pravilima muškog tenisa, a Bili Džin je u tri seta pobedila rezultatom 3:0, po setovima 6–4, 6–3, 6–3. Nakon meča, Rigs, koji je tada važio za jednog od najboljih tenisera svih vremena, morao je da prizna da je Kingova jednostavno igrala predobro. Više od 100 miliona ljudi navodno je uživo pratilo njihov susret, u kojem je Bobi Rigs deklarisan.

 

Bili Džin King
foto: Profimedia

Znala sam da moram da pobedim. Mislila sam da ćemo se vratiti 50 godina unazad ako ga dobijem ovaj meč. To bi upropastilo ženski tenis i uticalo na samopouzdanje svih žena — objasnila je Bili Džin.


Bili Džin, koja je od 1965. do 1987. godine bila u braku s teniserom Larijem Kingom, shvatila je nekoliko godina nakon venčanja da je privlače žene i bila u istopolnim vezama, a otvoreno je pričala o svojoj orijentaciji i gej pravima. Istina, isprva je, zbog roditelja homofoba ćutala o pravoj sebi i, kako je istakla, nije postojao dovoljno dubok orman da ostane skrivena u njemu. Njena priroda nije joj, međutim, davala mira i na kraju je stala ispred celog sveta i hrabro rekla ko je.

 

Ona je i danas jedna od najglasnijih žena u tenisu kada je tema rodna ravnopravnost, a uvažen je gost najprestižnijih turnira i događaja u svetu ovog sporta.

 

Kejt Midlton, Vimbldon
foto: Profimedia

 

makonda-tracker