vreme je da ih zaboravimo

ČULI SMO IH NA STOTINE PUTA! 5 laži o ženskom telu u koje NE SMEMO da verujemo

1

Žene su svakodnevno izložene komentarima, osudama, procenama, ocenama, kritici... zbog stvari koje se muškarcima zameraju nikad ili gotovo nikad. Svi smo čuli ove laži najmanje sto puta u životu, zar ne?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
  • Svrha ženskog tela je rađanje? Laž.


Svođenje — bilo jedne žene ili čitavog roda — na samo jedan organ i samo jednu ulogu je uvreda, kako za one koje su odabrale da ne budu majke, tako i za one koje to žele, ali ne mogu. Ako je suština žene da rodi dete, šta je svrha one kojoj to ne polazi za rukom? Šta je svrha one koja je srećna, ispunjena i uspešna i bira da ne bude majka? Na kraju krajeva, šta bilo koga briga hoće li neka druga žena imati dete ili ne?

 

  • Žene od dlaka treba da imaju samo kosu, obrve i trepavice? Laž.


Sve malje koje prekrivaju ljudsko telo tu su s nekim razlogom. Na kraju krajeva, čovek i majmun imaju zajedničkog pretka!


Stidne dlake su mehanička barijera i zaštita kože od bakterija, dok nas dlake ispod pazuha štite od iritacija i osipa, a malje su efikasne i u smanjenju trenja.
Brijanje i depilacija su, u krajnjoj liniji, stvar izbora, mode i lične preferencije i, ne, žena nije manje lepa ili manje žena ako ih ne uklanja.

 

  • Žene su slabiji pol? Laž.


Da li je Serena Vilijams slabija od, recimo, Rafaela Nadala? Da li je žena koja radi neki tipično "muški" posao u magacinu ili u fabrici slaba? Da li je žena koja 26 sati trpi porođajne bolove slaba? Da li je samohrana majka koja radi pet dana nedeljno po osam sati, vaspitava troje dece, održava dom urednim i sprema ručak slaba?

 

devojka, žena, Samopouzdanje, sreća, osmeh
foto: Shutterstock
  • O telu žene se pita društvo? Laž.


Patrijarhat je nametnuo ženama model po kom su pitanja ženskog tela neretko tema čitavog društva. Za pad nataliteta krive se žene, a vantelesna oplodnja i abortus i dalje su teme koje dižu mase na noge i izazivaju polemiku tamo gde je ne sme biti. Zakoni su, međutim, ne srećom, već zahvaljujući borbi žena za svoja prava kroz vekove i decenije, danas na strani pojedinca, odnosno pojedinke, i niko osim same žene nema prava da odlučuje o tome šta će njeno telo učiniti ili ne.

 

  • Žena mora da bude vitka? Laž.


Koliko ste puta primetili da se mnogo gojazniji muškarac ne komentariše dok se ženi broji svaki gram viška, obim butine i procenjuje treba li ona da obuče kratju haljinu? Žensko telo nije projekat — ono je baš to: ljudsko telo, nevezano za njegov pol, a ono će biti i krupnije i sitnije i šire i uže, u zavisnosti od životnih okolnosti i izbora. Telo neće biti savršeno šta god žene ili muškarci učinili: izgubili 20 kilograma, rešili se svih dlaka koje nam smetaju, uklonili svaku striju... Uvek postoje kriterijumi koje nećemo zadovoljiti.

 

 

makonda-tracker