icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

konačno odgovor

Ko su BOLJI VOZAČI — muškarci ili žene? 5 činjenica koje će ZAUVEK okončati ovu raspravu

Podeli:

... ili pet činjenica koje pokazuju da su žene veštije za volanom!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Pitanje jesu li bolji vozači muškarci ili žene česta je tema rasprava. Često se može čuti da se žene lošije orijentišu i da su loši vozači, ali ako pogledate statistiku — videćete sasvim suprotne podatke! Jedno nedavno istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da su žene skromnije u vožnji i da se ne hvale time kako se snalaze u upravljanju vozilom i da im upravo to da je fokus i obazrivost koji su neophodni za volanom.


Ali daleko od toga da je to sve...

 

  • Udesi u kojima učestvuju muškarci češće imaju fatalni ishod


Saobraćajne nesreće u kojima su muškarci za volanom imaju više smrtnih ishoda nego one u kojima su vozile žene, pokazalo je istraživanje američkog Instituta za osiguranje i bezbednost na auto-putevima.

 

  • Žene su smireniji vozači


Prošle godine američka neprofitna Fondacija za bezbednost u saobraćaju sporovela je istraživanje kojim je utvrđeno da su muškarci agresivniji tokom vožnje: skloniji brzini i riskantnijem ponašanju za volanom, trube drugim učesnicima u saobraćaju, pretiču druge, prolaze kroz crveno svetlo i sl, dok su žene smirenije.

 

automobil, vožnja
foto: Profimedia
  • Muškarcima lakše odluta pažnja


Američki Institut za osiguranje i bezbednost na auto-putevima pre četiri godine je otkrio da je ženama u vožnji teže odvratiti pažnju s puta i upravljanja vozilom.

 

  • Muškarci češće voze pod dejstvom alkohola


Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je pre izvesnog vremena da muškarci čak duplo češće sedaju za volan pod dejstvom alkoholnih pića.

 

  • Muškarci su nemarniji u vožnji


Studijom italijanskih načinika pre nekoliko godina je uvrđeno da su muškarci dosta opušteniji za volanom, u smislu da će češće nego žene slušati glasnu muziku, grickati nešto ili pušiti dok upravljaju vozilom, neće vezati pojas i sl.