obiluju najkvalitetnijim nutrijentima

OVO SVI (BIVŠI) PUŠAČI MORAJU DA ZNAJU: Namirnice koje će vam pomoći da izbacite nikotin iz tela VRLO BRZO

0

Dodajte svom jelovniku ove namirnice i vrlo brzo ćete izgledati i osećati se znatno bolje!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kako je istaknuto na sajtu Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, pušenjem jedne cigarete unese se u organizam oko 1,5mg nikotina, a letalna doza za odraslu osobu je 60mg.


Nikotin, kao i ostale supatance koje duvan sadrži, kod pušača, odnosno hroničnih konzumenata, može da dovede do brojnih oštećenja. Na prvom mestu tu su problemi s larinksom i plućima, ali i oštećenja krvnih sudova sa aterosklerotičnim promenama i brojna druga zdravstvena stanja.


Zato je, pored prestanka pušenja, veoma važno razviti zdrave životne navike, posebno po pitanju ishrane, kako bi zaostali nikotin napustio organizam. Koje namirnice u tome mogu pomoći?

 


Karfiol, kupus, brokoli


Ovo povrće sadrži polifenole, koje imaju antiupalno dejstvo, naročito na digestivni trakt, a sadrže i antioksidanse, koji će pomoći u detoksikaciji.


Šargarepa


Kako je poznato da nikotin isušuje kožu i čini da ona izgleda beživotno, potrebno vam je u ishrani više namirnica bogatih vitaminima A, C, B i K kako biste podstakli čišćenje telo od toksina, a šargarepa sadrži sve to!


Spanać


Zahvaljući folnoj kiselini, ova biljka je vrlo značajna za normalno funkcionisanje tela i pomaže mu da se reši nikotina.


Zeleni čaj


Budući da pušenjem telo gubi na hidrataciji, značiće pojačan unos bilo koje tečnosti, pa čak i obične vode, a obavezno konzumirajte makar jednom dnevno i šolju zelenog čaja bogatog antioksidansima.


Limun i pomorandža


Vitamin C je najpoznatija supstanca za izbacivanje nikotina iz krvotoka, a njega pored ovih citrusa u velikim količinama ima i u kiviju, kupusu i crvenoj paprici.

 

Kopriva

 

Ova biljka vrlo je korisna u borbi protiv infekcija i obiluje hranljivim materijama, od kojih je posebno važna velika koncentracija gvožđa.

 

 

makonda-tracker