ukusno, a moćno

U ovo doba godine je najjeftinije: Najzdravije septembarsko povrće ima više vitamina C nego limun i ide u bezbroj jela

0

Postoji najmanje pret zdravstvenih prednosti povrća koje se u srpskoj kuhinji koristi na mnogo načina i svi su fenomenalni! Tajna je u njegovom izuzetnom nutritivnom profilu, punom vitamina, minerala i antioksidanasa, ali vitamin C je apsolutno dominantan.

Razno povrće iz bašte na jesen
Razno povrće iz bašte na jesenfoto: Africa Studio/Shutterstock

Kraj leta i početak jeseni donosi nam jednako raznovrsnu pijacu i kuhinju kao i prethodnih meseci, ali sada nam stižu drugi ukusi i mirisi povrća, među kojima jedan posebno dominira.


Ništa ne podseća na jesen i zimnicu kao miris pečenih crvenih paprika, za koje mnogi ne znaju koliko zdravstvenih prednosti imaju.


Glavna je "zvezda" domaćeg ajvara, ljutenice, turšije, jedna od omiljenih svežih salata i uvek poželjan dodatak đuveču i paprikašu, vrlo zgodna za punjenje, kao i za sataraš, a uz to što je praktična crvena paprika je veoma korisna zbog svog bogatog nutritivnog profila.

 

Crvena paprika babura je idealna za punjenje tokom jeseni i zime
Crvena paprika babura je idealna za punjenje tokom jeseni i zimefoto: barmalini/Shutterstock

Šta sve sadrže crvene paprike od hranljivih materija?


Jedna šolja seckane, sirove paprike ima oko 150 grama i sadrži:

  • 39 kalorija
  • 1,5 g proteina
  • 9 g ugljenih hidrata, od toga
  • 6,3 g šećera
  • 0,5 g masti
  • 190 mg vitamina C
  • 314,4 mg kalijuma
  • 233,9 mg vitamina A
  • 2,4 mg vitamina E
  • 7,3 mg vitamina K

*Prema podacima zdravstvene platforme Very Well fit.


U crvenim paprikama nalazi se i više od 30 nutrijenata iz grupe karotenoida, antoksidanasa koji se pretvaraju u vitamin A, važan za vid, imunitet i kožu, zatim snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, omažu u zaštiti kože od UV zraka....


Crvene paprike su bogat izvor vitamina C


Sve je to samo deo onoga što se krije u crvenim paprikama, a uglavnom se posebno ističe njihov vitamin C, kojeg više nekog citrusa, iako su oni maltene postali sinonim za ovaj moćni antioksidans s mnogo uloga uz organizmu.

 

Crvena paprika obiluje vitaminom C
Crvena paprika obiluje vitaminom Cfoto: Shutterstock, Vovatol

Tako se u 100 grama limuna nalazi oko 53 mg citamina C, dok 100 g crvenih paprika ima čak 80,4 mg, prema podacima platforme FoodCentral Data američkog ministarstva poljoprivrede.


Koje su sve zdravstvene prednosti crvenih paprika?

 

  • Mogu ojačati srce. Rizici po kardiovaskularno zdravlje su niži ako jedete redovno crvene paprike jer one sadrže mnogo antioksidanasa, što dalje snižava nivo slobodnih radikala, direktne izazivače mnogih hroničnih problema.
  • Mogu pomoći u zaštiti vida. Jedan od glavnih oblika gubitka vida u svetu je makularna degeneracija, a makula se u najvećoj meri sastoji od karotenoida zeaksantina. Kako su pokazala istraživanja, ishrana u kojoj je zeaksantin zastupljen redovno i u većoj meri može da pomogne u održanju zdravlja makule.
  • Mogu pomoći u jačanju imuniteta. Crvene paprike su, kao što možete da pretpostavite, jedan od najbogatijih izvora vitamina C. On podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca, jača odbrambene sposobnosti organizma i pomaže telu da se brže izbori s infekcijama.
  • Mogu pomoći u snižavanju rizika od raka. Studija objavljena 2014. u medicinskom časopisu Nutrients navodi da su istraživači povezali niži rizik od kancera s unosom hrane bogate karotenoidima, poput crvenih paprika.
  • Može da vam pomogne da sačuvate kosti. U crvenim paprikama nalazi se i obilje mangana, koji u većim količinama može da pomogne u sprečavanju gubitka koštane mase. Radi se o tome da su mangan, bakar i cink uglavnom nisko kod ljudi koji se suočavaju s gubitkom mase kostiju, pa su istraživači predložili povećan unos mangana kao moguću prevenciju.

 

BONUS VIDEO

Seme povrća i voća iz svemira

 

makonda-tracker