Postoji najmanje pret zdravstvenih prednosti povrća koje se u srpskoj kuhinji koristi na mnogo načina i svi su fenomenalni! Tajna je u njegovom izuzetnom nutritivnom profilu, punom vitamina, minerala i antioksidanasa, ali vitamin C je apsolutno dominantan.
Kraj leta i početak jeseni donosi nam jednako raznovrsnu pijacu i kuhinju kao i prethodnih meseci, ali sada nam stižu drugi ukusi i mirisi povrća, među kojima jedan posebno dominira.
Ništa ne podseća na jesen i zimnicu kao miris pečenih crvenih paprika, za koje mnogi ne znaju koliko zdravstvenih prednosti imaju.
Glavna je "zvezda" domaćeg ajvara, ljutenice, turšije, jedna od omiljenih svežih salata i uvek poželjan dodatak đuveču i paprikašu, vrlo zgodna za punjenje, kao i za sataraš, a uz to što je praktična crvena paprika je veoma korisna zbog svog bogatog nutritivnog profila.
Šta sve sadrže crvene paprike od hranljivih materija?
Jedna šolja seckane, sirove paprike ima oko 150 grama i sadrži:
- 39 kalorija
- 1,5 g proteina
- 9 g ugljenih hidrata, od toga
- 6,3 g šećera
- 0,5 g masti
- 190 mg vitamina C
- 314,4 mg kalijuma
- 233,9 mg vitamina A
- 2,4 mg vitamina E
- 7,3 mg vitamina K
*Prema podacima zdravstvene platforme Very Well fit.
U crvenim paprikama nalazi se i više od 30 nutrijenata iz grupe karotenoida, antoksidanasa koji se pretvaraju u vitamin A, važan za vid, imunitet i kožu, zatim snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, omažu u zaštiti kože od UV zraka....
Crvene paprike su bogat izvor vitamina C
Sve je to samo deo onoga što se krije u crvenim paprikama, a uglavnom se posebno ističe njihov vitamin C, kojeg više nekog citrusa, iako su oni maltene postali sinonim za ovaj moćni antioksidans s mnogo uloga uz organizmu.
Tako se u 100 grama limuna nalazi oko 53 mg citamina C, dok 100 g crvenih paprika ima čak 80,4 mg, prema podacima platforme FoodCentral Data američkog ministarstva poljoprivrede.
Koje su sve zdravstvene prednosti crvenih paprika?
- Mogu ojačati srce. Rizici po kardiovaskularno zdravlje su niži ako jedete redovno crvene paprike jer one sadrže mnogo antioksidanasa, što dalje snižava nivo slobodnih radikala, direktne izazivače mnogih hroničnih problema.
- Mogu pomoći u zaštiti vida. Jedan od glavnih oblika gubitka vida u svetu je makularna degeneracija, a makula se u najvećoj meri sastoji od karotenoida zeaksantina. Kako su pokazala istraživanja, ishrana u kojoj je zeaksantin zastupljen redovno i u većoj meri može da pomogne u održanju zdravlja makule.
- Mogu pomoći u jačanju imuniteta. Crvene paprike su, kao što možete da pretpostavite, jedan od najbogatijih izvora vitamina C. On podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca, jača odbrambene sposobnosti organizma i pomaže telu da se brže izbori s infekcijama.
- Mogu pomoći u snižavanju rizika od raka. Studija objavljena 2014. u medicinskom časopisu Nutrients navodi da su istraživači povezali niži rizik od kancera s unosom hrane bogate karotenoidima, poput crvenih paprika.
- Može da vam pomogne da sačuvate kosti. U crvenim paprikama nalazi se i obilje mangana, koji u većim količinama može da pomogne u sprečavanju gubitka koštane mase. Radi se o tome da su mangan, bakar i cink uglavnom nisko kod ljudi koji se suočavaju s gubitkom mase kostiju, pa su istraživači predložili povećan unos mangana kao moguću prevenciju.
BONUS VIDEO
Seme povrća i voća iz svemira




