ovo niste znali

Protiv opuštenih kapaka i bora oko očiju: Ova MOĆNA VOĆKA zateže kožu i čuva zdravlje oka

0

Zahvaljujući jednom antioksidantu snažnog dejstva, ovo zdravo i ukusno voće pomoći će vam da sačuvate mladolik izgled, a uz to održava i zdravlje očiju.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Labavost kože očnih kapaka toliko je rasprostranjen problem da je dobio i svoj latinski naziv — dermatohalaza. U pitanju je stanje koje se karakteriše viškom kože u predelu gornjeg i donjeg očnog kapka, a nastaje kao posledica starenja, odnosno gubitka elastičnosti i tonusa kože.


Čak i kada stanje nije toliko "ozbiljno", prvi znaci starenja obično se vide upravo na koži oko očiju, pa se mnogi u nezi posvećuju upravo ovom delu lica.

 

Kako preduzeti prve anti-age korake? Na prvom mestu, najvažnija je hidratacija, odnosno upotreba hidratantnih krema namenjenih okoloočnoj regiji, kao i dovoljna konzumacija vode, ali malo je poznato da i određene namirnice mogu biti od pomoći.


Jedna od njih je, verovali ili ne, grožđe.

 

grožđe
foto: Shutterstock

Ovo ukusno voće obiluje resveratrolom, prirodnom supstancom koja usporava starenje ćelija. On je moćan antioksidant, koji ima izražena antibakterijska i antiinflamatorna svojstva i blagotvorno deluje na sveukupno zdravlje.


Resveratrol je deo porodice polifenola, velike grupe koje prirodno štite biljke od UV zraka i pomažu u reparaciji ćelija. Ukoliko se kombinuje s drugim antioksidantima on deluje vrlo snažno u zaštiti kože od brojnih spoljnih faktora: sunčevih zraka, radijacije i aerozagađenja.

 

Poznato je da ima moćno dejstvo u sprečavanju pojave finih linija, bora i pega od sunca, a može čak i da preokrene postojeći negativan proces, odnosno da ublaži postojeće bore.


Resveratrol se nalati u grožđu u velikim količinama: kako u kožici tako i u semenkama crnog grožđa, a najviše ga ima u sortama muscardin i malbec.

 

Nega lica, Nega kože, Lepota
foto: Profimedia

Upravo se ove sorte koriste kao izvor ove supstance u kozmetičkoj industriji.


Zato obavezno nabavite neki proizvod za negu kože koji ga ima u svom sastavu ili makar uživajte u ukusnim plodovima grožđa što je češće moguće.

 

Vaša koža će vam biti zahvalna!


Uz to, istraživanja su pokazala da resveratrol može da prođe kroz krvno-moždanu barijeru i sačuva njeno zdravlje. Kao da sve to nije dovoljno, on širi krvne sudove u oku, zahvaljujući čemu poboljšava i cirkulaciju u očima i njhovo zdravlje. On preventivno deluje na pojavu mnogih očnih oboljenja, a neka od njih su degeneracija makule, dijabetička retinopatija, glaukom zatvorenog ugla, katarkta...

 

 

makonda-tracker