TOPI MASNOĆU

BEZ GLADOVANJA, a uspeva svima: Način ishrane uz koji SVAKO uspeva da smrša koliko želi

0

Da biste se rešili viška kilograma, ne morate da se uspavljujete uz krčanje creva. Pratite savete stručnjaka i siti možete da smršate koliko želite.

foto: Prostock-studio/Shutterstock
foto: Prostock-studio/Shutterstock

Ljudi koji kubure s viškom kilograma obično se vrte u beskrajnom krugu dijeta, suplemenata i besomučnog čitanja saveta za brzo mršavljenje bez jo-jo efekta.


Ipak, na kraju se sve svodi na to da je jedini pravilan način da dovedemo telo do optimalne težine okretanje zdravoj ishrani, koje i nauka i lekari preporučuju kao najbolji način da se rešimo viška masti.


Za to čak nije potreban ni neki unapred utvrđen jelovnik već samo praćenje osnovnih principa zdrave ishrane.

 

  • Zbogom rafinisanim ugljenim hidratima!


Jedan od bržih načina da se rešite viška kilograma jeste da smanjite šećere i skrob, odnosno ugljene hidrate. Kada to učinite, nećete tako često imati napade gladi i rezultat će biti, uopšte, niži unos kalorija.


Za to nije neophodno da u potpunosti izbacite ugljene hidrate iz ishrane, već će od pomoći biti i ograničen, snižen unos. Na kraju krajeva, ugljeni hidrati su ti koji nam daju energiju i snagu, poboljšavaju raspoloženje, korisni su za zdravlje srca, popravljaju pamćenje...

 

Beli pasulj, Pasulj
foto: Shutterstock/denio109

Recimo, složeni ugljeni hidrati vare se sporije, pa nakon njih nivo šećera u krvi sporije raste, a osećaj sitosti traje duže zbog umerenog lučenja insulina. Često oni nazivaju najzdravijim ugljenim hidratima, a u ovakve spadaju krompir, pirinač, pasulj, integralne đitarice, ovas, sočivo...


Dakle, zaboravite sladoled i gazirani sok, ali obavezno konzumirajte nešto od pomenutog.

 

  • Uživajte u proteinima

 

Unos proteina je važan za očuvanje zdravlja i mišićne mase u procesu mršavljenja, a ako ih birate pažljivo možete poboljšati kardiometaboličke faktore, apetit i telesna težina.


Zdravi izbori su govedina, piletina, svinjetina i jagnjetina, losos, pastrmke, sardine, jaja i i biljni izvori poput mahunarki.

 

Recept, Šnicla
foto: Profimedia
  • Ne zaboravite voće i povrće


Ako će vam telo oprostiti kada u nečemu preterate, to je svakako količina povrća, naročito zelenog lisnatog. Oni obiluju hranljivim materijama, a nećete morati da brinete o kalorijama i ugljenim hidratima, već mogu da budu vaš saveznik u gubljenju kilograma. Zato slobodno uživajte u brokoliju, karfiolu, spanaću, paradajzu, špargli, kelju, zelenoj salati, blitvi, krastavcu, paprikama, kupusu...

 

Kupusasto povrće, Povrće
foto: Bondar Illia/Shutterstock

I pojedino voće može biti od koristi jer sadrži mnogo vlakana, vitamina, minerala i nutrijenata koji će vam pomoći da brze sagorite masne naslage.

 

Najpopularnije voće na dijeti svakako je grejpfrut, koji u 100 grama ima samo oko 40 kalorija, a pruža 65 odsto preporučenog dnevno unosa vitamina C!  Uz to, ima nizak glikemijski indeks i vrlo je pogodan za mršavljenje, naročito ako ciljate na smanjenje obima struka i imate visok holesterol.

 

Grejpfrut
foto: Africa Studio/Shutterstock

Pomažu i jabuke, bobičasto voće, kivi...

 

  • Zdrave masti


Čak i dok topite masti iz tela, potrebne su vam nove, ali radije se okrenite zdravim masnoćama. Takve su one u orašastim plodovima, maslinama, semenkama, avokadu... To su sve ukusne i daleko zdravije opcije!

 

Avokado
foto: Krasula/Shutterstock
  • Pokrenite se


Najmanje popularan deo procesa mršavljenja svakako je vežbanje, ali ono je definitivno neophodno za poboljšanje zdravstvenog stanja uopšte i, samim tim, gubitak viška kilograma.


Obično se preporučuju kardio treninzi, kao što su vožnja bicikla, trčanje, pa čak i brzi hod ili šetnja, ali istraživanja su pokazala da i treninzi snage tri do četiri puta nedeljno mogu da budu efikasni.

 

 

makonda-tracker