obratite pažnju

Da bi vam ajvar, džem i krastavčići trajali do marta, pazite gde stoje: 5 mesta na kojima ne treba da čuvate zimnicu

0

Mesto na kojem skladištimo slatku i slanu zimnicu važno je koliko i sastav i način pripreme. Ako tegle odložite pogrešno, ona može da izgubi ukus ili ćete joj čak skratiti rok trajanja.

Zimnica od cepkane paprike u sterilisanim teglama
Zimnica od cepkane paprike u sterilisanim teglamafoto: Tserliukevich Sviatlana/Shutterstock

Zimnica je ponos svakog domaćinstva, ali da bi trajala mesecima, važno je znati gde bi trebalo da stoji kako bi sačuvala ukus i atraktivan izgled i, što je najvažnije, ostala jestiva.


Kako je u pitanju hrana koja bi se, da nije ušla u zimnicu, brzo pokvarila, mesto na kojem je čuvamo važno je koliko i njeni sastojci. Drugim rečima, uzalud ste se trudili i koristili konzervanse ako turšiju skladištite nepravilno.


Pogrešno mesto za odlaganje može dovesti do kvarenja, gubitka ukusa ili čak do toga da se zimnica uopšte ne može koristiti.

1. U blizini izvora toplote


Nikako nemojte čuvati tegle i flaše pored šporeta, radijatora ili bojlera jer toplota ubrzava kvarenje i može pokrenuti fermentaciju. Ukoliko vam zimnica već stoji pored nekog izvora toplote, što pre je premestite.

 

Domaći pinđur je vrlo popularna zimnica u Srbiji
Domaći pinđur je vrlo popularna zimnica u Srbijifoto: Shutterstock/Anna_Pustynnikova

2. Na direktnom suncu


U skladu s tim, bilo koje mesto do kojeg dopire sunčeva svetlost je zabranjeno. Ne samo što sunce zagreva tegle, a onda i njihov sadržaj i time skraćuje vek zimnici, već razara i nutritivne vrednosti povrća i voća. Tegle izložene svetlu gube boju, ukus i brzo se kvare.


3. U vlažnim prostorijama


Često su podrum i tavan prva mesta na koje ćemo odneti zimnicu, ali ukoliko su ove prostorije u vašem domu vlažne, odmah razmotrite neko drugo mesto. Vlaga je najveći neprijatelj zimnice pošto može izazvati pojavu buđi na poklopcima i skratiti rok trajanja zimskoj salati i namazima. Podrumi koji nemaju dobru ventilaciju nisu dobar izbor.


4. U kuhinji


Iako deluje praktično jer će vam zimnica uvek biti nadohvat ruke, naročito ako ste napravili svega nekoliko tegli, ovo je najlošija odluka koju možete doneti jer je kuhinja najtoplija prostorija u kući.

 

Bez domaćeg džema zimnica nije potpuna
Bez domaćeg džema zimnica nije potpuna foto: Shutterstock

Tegle izložene promenama temperature i pare od kuvanja brzo gube kvalitet, pa ni slučajno ne držite zimnicu u kuhinji, naročito na otvorenim policama.


5. U plastici lošeg kvaliteta


Ako se zimnica drži u plastičnim kantama ili flašama koje nisu namenjene hrani, može doći do otpuštanja štetnih materija i kvarenja. Zato obavezno, ako je plastika vaš izbor, kupite specijalizovane kace za kiseli kupus.
 

BONUS VIDEO

Isplati li se praviti zimnicu ove godine?

 

makonda-tracker