mnogi to rade

Da li sme da se SKINE BUĐ i pojede ostatak hrane? Stručnjaci imaju jasan odgovor, a jedan detalj je posebno važan

0

Gotovo da nema osobe koja makar jednom nije uklonila buđ odsekla ubuđali deo hleba i pojela ostatak. Koliko je to dobra odluka? Šta ako to radite često? Evo šta kažu eksperti.

foto: Katerina Dalemans/Shutterstock
foto: Katerina Dalemans/Shutterstock

Buđ ili plesan zapravo je gljivica koja raste u obliku niti koje se nazivaju hife.


Ona uzrokuje biorazgradnju prirodnih materijala, što dalje dovodi do kvarenja hrane, a obično nastaje na vlažnom i toplom vazduhu, posebno na mestima gde ima dosta hrane. Neke gljivice se hrane biljnom i životinjskom materijom, dok su druge paraziti, a nije neobično pronaći ih na hlebu, voću i povrću, siru itd.

 

Jednu stvar treba odmah razjasniti — zelenkaste, sivkaste i braon promene na površini hleba, voća i drugih namirnica zapravo su spore vidljive golim okom.


Ostatak buđi, njegovo korenje i granje, nije tako lako vidljivo i nalazi se dublje u hrani, što znači da je nas uklanjanje vidno ubuđalog dela hrane neće poštedeti konzumiranja gljivica.

 

buđ
foto: Shutterstock

Drugim rečima, to što ne vidimo buđ ne znači da je nismo pojeli!


Dobra vest je da to verovatno neće uticati na organizam.


Veći broj vrsta buđi je bezazlen, ali ima i opasnih — kaže specijalista američkog Odeljenja za agrikulturu Sjedinjenih Američkih Država Nadin Šo.

 

Važno je napomenuti da nismo svi jednako osetljivi na buđ, pa tako ona kod nekih ljudi može da izazove različite simptome.

 

buđ
foto: Shutterstock

Kako je Nadin Šo objasnila, neke vrste sadrže mikotoksine, otrovne supstance koje izazivaju alergijske reakcije i respiratorne probleme, od kojih je najopasniji i verovatno najpoznatiji aflatoksin.


Da bismo sprečili da se buđ uopšte pojavi, Šoova preporučuje da prekrijemo hranu tako da ona ne uspe da dođe u kontakt sa sporama u vazduhu, kao i da namirnice odlažemo u frižider i iskoristimo je što pre.

 

 

 

makonda-tracker