produžite im vek

Kako odabrati krastavce za zimnicu? Pre nego što ih ukiselite, obratite pažnju na ovih 5 stvari

0

Nije svejedno koje povrće birate za pripremu zimnice, a da bi vam kiseli krastavci trajali duže potrebno je da znate nekoliko caka iskusnih domaćica.

Zeleni, mali krastavci spremni za kiseljenje
Zeleni, mali krastavci spremni za kiseljenjefoto: DIVA.photo/Shutterstock

Fermentacija i kiseljenje nam omogućava da produžimo vek namirnicama i uživamo u njima i dugo nakon što im sezona prođe, a na našim prostorima je malo koja zimnica popularna kao kiseli krastavci.


Ne samo što ćemo duže moći da unosimo dragocene vitamine i minerale nego bi proces fermentacije mogao i da popravi njihovu nutritivnu vrednost.


Kiseli krastavčići pružaju nam mnogo toga: vlakna, vitamine K i C, kalijum, magnezijum, probiotike... ali je ključno odabrati najbolje moguće krastavce kako bi nam zimnica zaista potrajala i da bismo dobili maksimum iz njih.

1. Birajte krastavce odgovarajuće veličine


Za proces kiseljenja i zimnicu idealni su manji ili srednji krastavci, kako zbog toga koliko će ih stati u teglu tako i da bi se ukiselili brzo i jednako.

 

Tegla kiselih kornišona
Tegla kiselih kornišonafoto: New Africa/Shutterstock

Obično se savetuje da se biraju krastavčići dužine od pet do 10 centimetara, jer veći krastavci mogu biti previše vodeni i mekani kad konačno počnete da uživate u njima.


2. Proverite koliko su tvrdi i sveži.


Krastavci treba da budu čvrsti na dodir, bez mekanih ili naboranih delova, a njihova kora bi trebalo da bude glatka, tamnozelena i sjajna.


Izbegavajte krastavce koja imaju bilo kakva oštećenja, fleke ili plesan.


3. Odaberite pravu sortu.


Kada je reč o fermentaciji, najbolje uspevaju kornišoni ili sitni krastavci, jer ostaju hrskavi i dobro upijaju začine.


Za ukusnu domaću zimnicu može se koristiti i veći krastavac, ali pazite da nije previše zreo jer takvi često imaju veće semenke i mogu da budu gumenasti.


4. Obratite pažnju na vreme berbe.


Ako kiselite krastavce iz svoje bašte, vi ste već u ogromnoj prednosti!

 

Kiseli krastavci u teglama
Kiseli krastavci u teglamafoto: Przemyslaw Klos / Panthermedia / Profimedia

Ali vodite računa na vreme branja jer iskusniji u fermentaciji kažu da je najbolje brati krastavce ujutru. Kakve to veze ima, pitate se? Krastavci su, naime, najhrskaviji, najsvežiji i najboljeg ukusa ako se beru nakon što se rosa osuši, ali još uvek nije toplo.


Preporučuje se da se ukisele odmah nakon branja ili u toku dana, jer svežina direktno utiče na krajnji ukus i teksturu zimnice.


5. Umočite ih u vodu.


Potapanje krastavčića u hladnu vodu na pola sata pre nego što ih prelijete sirćetom može pomoći da krastavci budi još hrskaviji.

 

BONUS VIDEO

Da li je zimnica zdrava ili ne

 

makonda-tracker