Priprema zimnice često deluje komplikovano, ali uz dobar recept za univerzalnu tečnost sve postaje mnogo jednostavnije. Ako sledite ova jednostavna pravila za pripremu rastvora, vaša zimnica će biti ukusna i postojana tokom cele zime.
Koju god vrstu zimnice da pravite, kisele krastavčiće, kiseli kupus, šarenu salatu ili nešto drugo, ključno je da rastvor koji koristite bude delotvoran i dovoljno snažan da sačuva povrće tako da može da se koristi mesecima.
Od pomoći vam može biti univerzalna tečnost koja može da se upotrebi za različite vrste zimskih salata, a sastoji se od vode, sirćeta, soli i malo šećera i koristi za različite vrste povrća i omogućava da se sačuvaju na pravi način.
Važno je znati kada tečnost treba sipati hladnu, a kada vrelu, jer upravo od toga zavisi da li će povrće ostati hrskavo ili će bolje upiti aromu.
Sastojci:
- 1 l vode
- 250 ml sirćeta
- 1 kašika šećera
- 4 kašike soli
Priprema
U šerpu sipajte vodu, pa u njoj razmutite šećer i do, dodajte sirće i sve dobro promešajte, pa stavite da se kuva dok ne provri.
Kako se koristi univerzalna tečnost za zimnicu?
Hoćete li ovako pripremljenu tečnost koristiti vrelu ili tek kada se ohladi, zavisi od recepta za pripremu zimnice.
- Hladan rastvor. Koristi se za povrće koje se ne kuva pre nego što se sipa u tegle. Tu spadaju paprike, krastavčići, paradajz zelenac, karfiol i ljuta paprika. Radi se, naime, o tome da hladan preliv čuva hrskavost povrća.
- Vreo rastvor. Tečnost se upotrebljava vruća za povrće koje se stavlja u tegle već delimično obrađeno ili blanširano. Na primer, vrelu ćete je koristiti za šargarepu, cveklu, boraniju i tikvice. Ukoliko preliv bude vruć ili topao, pomaže da povrće upije aromu i da se duže sačuva.
BONUS VIDEO
Isplati li se praviti zimnicu ove godine?




