Čarobni svet začina nudi beskrajno mnogo mogućnosti i finim nijansama može da pruži sasvim nov ukus jelima, ali ne samo što oni daju hrani aromi već i te kako mogu da nam budu od pomoći dok pokušavamo da se rešimo viška kilograma!

Pored toga što je važno da ishrana bude uravnotežena i raznovrsna da bismo smršali, postoji još nekoliko važnih faktora, uključujući eliminaciju ili ograničenje određenih grupa hrane, smanjenje porcija, odnosno unetih kalorija, fizičku aktivnost...
Međutim, istraživanja su pokazala da postoji još nešto što možemo da dodamo jelovniku da bismo lakše sagoreli masnoće i kalorije – treba samo da odaberemo prave začine!
Naravno, ni sa čim, pa ni sa zdravim stvarima ne treba preterivati, a obično se preporučuje po jedna supena kašika (oko 14 g) dnevno, kao i da se ovi začini jedu sa celovitim i neprerađenim namirnicama, bogatim nutrijentima – jasno je da kurkuma neće učiniti bog zna šta ako uz nju pojedete pola hleba. Ali zaista može biti od pomoći!
Začini za mršavljenje
Kurkuma

Kurkuma se izdvaja svojom prelepom i intenzivnom zlatnožutom bojom, koju duguje kurkuminu, jedinjenju koje ima snažna antiinflamatorna i antioksidativna svojstva i ima mnogo važnih uloga u telu. Jedna od njih je i pomoć pri mršavljenju.
Naime, kurkumin može potisnuti određene markere zapaljenja, koji igraju ulogu u gojaznosti, što je dokazalo istraživanje objavljeno 2013. u magazinu iBoFactors, dok studije nad životinjama pokazuju da ovo jedinjenje može da podstakne mršavljenje, smanji rast masnog tkiva, "obuzda" ponovno gojenje i poveća osetljivost na insulin.
Štaviše, pregled 21 studije, objavljen 2019. u Frontiers in Pharmacology, povezao je na osnovu podataka više od 1.600 ljudi unos kurkumina sa smanjenom težinom, indeksom telesne mase i obimom struka. Potrebno je još istraživanja, ali svakako ovi nalazi obećavaju!
Origano

Ovaj začin popularan u italijanskoj kuhinji sadrži karvakrol, moćno jedinjenje koje može pomoći u mršavljenju.
Jedna studija sprovedena nad miševima koji su hranjeni s mnogo masti (s karvakrolom ili bez njega) pokazala je da su miševi koji su jeli karvakrol bili mršaviji i imali manje telesnih masti nego kontrolna grupa. Takođe je utvrđeno da suplementi karvakrola direktno utiču na neke od specifičnih gena i proteina koji kontrolišu sintezu masti u organizmu.
Međutim, ova istraživanja su i dalje ograničena, a posebno nedostaju studije u kojima su učesnici ljudi.
Piskavica

I biljka poznata još kao grčko seme, grohotuša ili grčka detelina često se preporučuje kao "narodni lek" za mnogo toga, pa i za mršavljenje, a iako teško da može magično da vas transfmormiše, otkriveno je da ima određene prednosti.
Iranski stručnjaci objavili su 2019. u magazinu Galen Medical Journal istraživanje u kom su objasnili da su ljudi s dijabetesom tipa 2 davali 5. g semena piskavice u prahu svakodnevno tokom dva meseca. Nakon završetka eksperimenta, učesnici su imali niži nivo šećera u krvi natašte, manje visceralne masti i niži indeks telesne mase, kao i hemoglobina A1c, markera dugotrajnog šećera u krvi.
Kako je utvrđeno 14-dnevnim istraživanjem Centra za klinička istraživanja u Monpeljeu, zdravi muškarci koji su koristili dnevno 1,2 gekstrakta semena piskavice snizili su unos kalorija za skoro 12%. Takođe, o tkriveno je piskavica može da produži osećaj sitosti, zahvaljujući tome što obiluje kalorijama. U studiji Univerziteta u Minesoti iz 2009. godine, u kojoj je učestvovalo 18 zdravih i gojaznih ljudi, učesnici su uz doručak konzumirali 8 g vlakana iz piskavice, posle čega su za sledeći obrok jeli znatno manje.
Cimet

Ovaj mirišljavi začin koji je često deo poslastica neretko se nađe i u "uradi sam" receptima za opšte zdravlje i mršavljenje, a iako nema dovoljno naučnih dokaza da će cimet zaista u kombinaciji sa, recimo, đumbirom, limunom ili medom učiniti nešto posebno za vaš struk, zapravo može da bude korisno ako ga dodate kafi ili jelu.
Tako je naučno istraživanje čiji su nalazi objavljeni u medicinskom listu Metabolism: Clinical and Experimental 2017. pokazala je da cimet može povećati termogenezu i metaboličku aktivnost u telu. To dalje znači da se masnoća brže sagoreva.
Đumbir

Ni on vam neće istopiti salo preko noći, ali ako dodate jelovniku đumbir dok ste na dijeti, možda ćete primetiti neki boljitak.
Pregled 14 studija objavljen 2019. u listu Critical Reviews in Food Science and Nutrition pokazao je da suplementacija đumbirom značajno smanjuje telesnu težinu i masti u predelu stomaka.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Da li je dijeta po krvnim grupama opasna?