Odavno je poznato koliko su vlakna korisna za mršavljenje: zahvaljujući njima duže ostajemo siti i imamo normalnu stolicu, a nutricionisti su osmislili režim ishrane zasnovan upravo na ovom daru prirode.

Da biste smršali zdravo i bez gladovanja, jedite vlakna, reći će vam svaki lekar, a ona su zaista s razlogom "zvezde" zdrave ishrane.
Pregled više studija objavljen 2020. u medicinskom časopisu Nutrients pokazao je da unos više biljnih vlakana može da se poveže s više dobrih bakterija u crevima, redovnom stolicom, zdravim srcem i nižim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Uz to, istraživanje čiji su nalazi objavljeni 2023. u listu Frontiers in Nutrition otkriva da su učesnici studije koji su kroz voće, povrće i žitarice jeli više vlakana smršali više od onih koji su jeli manje vlakana.

Dakle, nema sumnje da je jesti veće količine vlakana ako pokušavate da se rešite viška kilograma, a stručnjaci obično preporučuju da se ona dodaju raznovrsnoj i uravnoteženoj ishrani.
Međutim, nutricionisti su za sajt Eating Well sastavili dijetu zasnovanu na povećanom konzumiranju vlakana koju zaista vredi probati.
Reč je o jelovniku sa 1.200 kalorija dnevno, podeljenom po danima, a stručnjaci savetuju da se uz unos više biljnih vlakana poveća i konzumiranje vode, kao i da se vlakna rasporede ravnomerno po obrocima. Ukoliko pojedete previše odjednom, naime, može doći do grčeva u stomaku i nadutosti.
7-dnevna dijeta s vlaknima (Jelovnik po danima)

1. dan
- Doručak: Zeleni smuti
- Užina: 1 klementina
- Ručak: Avokado tost s belim pasuljem
- Užina: 4 oraha
- Večera: porcija pečene piletine i bundeve s mešanom zelenom salatom
2. dan
- Doručak: čia puding s jabukom i cimetom
- Užina: 1 mafin od banane i ovsenih pahuljica
- Ručak: leblebije sa salatom od prokelja
- Užina: 1 manja jabuka
- Večera: čorba od spanaća i leblebija
3. dan
- Doručak: čia puding s jabukom i cimetom
- Užina: 1 klementina
- Ručak: leblebije sa salatom od prokelja
- Užina: 20 neslanih, pečenih badema
- Večera: piletina sa salatom od paprike, spanaća i(li) kelja
4. dan
- Doručak: 1 mafin od banane i ovsenih pahuljica i pola šolje niskomasnog grčkog jogurta
- Užina: 1 velika kruška
- Ručak: leblebije sa salatom od prokelja
- Užina: 1 klementina
- Večera: kuvane nudle s govedinom i brokolijem
5. dan
- Doručak: 1 mafin od banane i ovsenih pahuljica i pola šolje niskomasnog grčkog jogurta
- Užina: 10 neslanih, pečenih badema
- Ručak: leblebije sa salatom od prokelja
- Užina: 1 mala jabuka
- Večera: piletina s bundevom i čilijem, 2 šolje mešanog zelenog povrća, 1/4 avokada

6. dan
- Doručak: Zeleni smuti
- Užina: 1 šolja iseckanog krastavca s malo soli i bibera
- Ručak: piletina s bundevom i čilijem i 1 klementina
- Užina: 1 paprika babura srednje veličine
- Večera: pasta od rendane bundeve umesto testenine, u sosu s piletinom i spanaćem
7. dan
- Doručak: 1 mafin od banane i ovsenih pahuljica i pola šolje niskomasnog grčkog jogurta
- Užina: 1 mala jabuka
- Ručak: piletina s bundevom i čilijem i 1 klementina
- Užina: 1 kruška srednje veličine
- Večera: Pečena svinjetina s povrćem i kinoom
BONUS VIDEO
Šta su jeli naši preci?