zbogom gladovanju!

Seku salo kao nožem i teraju glad: 5 namirnica koje treba da jedete da biste smršali siti i zdravi

0

Brojna naučna istraživanja pokazala su da određena hrana može da pomogne u procesu sagorevanja masti i mršavljenja.

Koja je najbolja hrana za mršavljenje?
Koja je najbolja hrana za mršavljenje?foto: kitzcorner/Shutterstock

Bio vaš cilj da smršate da biste bili zdraviji, zgodniji ili imali više energije, jedna stvar je jasna: zaboravite stroge, restriktivne i rigorozne dijete!


Gladovanje i iscrpljivanje organizma nije metod koji pruža zadovoljavajući rezultat, saglasni su stručnjaci – ovako izgubljeni kilogrami često se brzo vrate, a zdravlje se ugrožava zbog neredovnih obroka i smanjenog unosa hranljivih materija i kalorija.


Lekari i nutricionisti saglasni su da je najbolji način da se rešimo viška kilograma uravnotežena i raznovrsna ishrana, uz zastupljenost svih nutrijenata neophodnih za normalan rad svih organskih sistema i metabolizma.

Hrana za mršavljenje i sagorevanje masti


Određene namirnice mogu vam biti fenomenalan saveznik na putu zdravom gubljenju kilograma bez muke jer je dokazano da mogu da pomognu u održavanju osećaja sitosti i sagorevanju masnoće.


Medicinska platforma WebMD sastavila je listu takve hrane, koju bi trebalo dodati jelovniku kako biste bili sigurni da telo dobija sve što mu treba dok gubi višak kilograma.

 

  • Grčki jogurt

 

Grčki jogurt je visokoproteinska varijanta ovog popularnog mlečnog proizvoda.
Grčki jogurt je visokoproteinska varijanta ovog popularnog mlečnog proizvoda.foto: Dani Vincek/Shutterstock

Grčki jogurt ima duplo više proteina nego druge vrste jogurta, što znači da mu treba više vremena da napusti stomak, odnosno da smo posle njega duže siti. Uz to, WebMD piše da se sagoreva više kalorija dok se vare proteini nego kad se vare ugljeni hidrati. Istraživanja su pokazala da hrana bogata proteinima, kalcijumom i vitaminom D može da se poveže sa smanjenjem visceralnih masnoća, zbog čega je niskomasni grčki jogurt odlično rešenje.

Savet: Birajte niskomasne verzije grčkog jogurta, sa što manjim udelom šećera.

 

  • Kinoa

 

Kinoa je jedna od najzdravijih bezglutenskih namirnica koje se mogu naći u prirodi, a sadrži ogroman broj hranljivih materija.
Kinoa je jedna od najzdravijih bezglutenskih namirnica koje se mogu naći u prirodi, a sadrži ogroman broj hranljivih materija.foto: Sia-James/Shutterstock

Jedna od najvećih "zvezda" nutricionizma proteklih godina, poznata i kao "majka svih zrna", pseudožitarica kinoa je pravo malo čudo u tanjiru. U samo jednoj šolji sadrži 8 grama proteina i 5 grama biljnih vlakana, a obiluje gvožđem, cinkom, selenom, vitaminom E...


Savet: Za brzu večeru, kinou pomešajte s povrćem, orašastim plodovima i/ili "posnim" mesom.

  • Cimet

 

Cimet je začin dobijen iz unutrašnje kore nekoliko vrsta stabala iz roda Cinnamomum, koji se vekovima koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi.
Cimet je začin dobijen iz unutrašnje kore nekoliko vrsta stabala iz roda Cinnamomum, koji se vekovima koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi.foto: Julia Sudnitskaya/Shutterstock

Cimet je često sastojak "uradi sama" mešavina za mršavljenje, a iako su ovo neretko medicinski neutemeljeni recepti, činjenica je da ovaj začin može da bude koristan u procesu gubitka kilograma!

 

Pojedina naučna istraživanja sugerišu da cimet može da ima pozitivan efekat u stabilizovanju nivoa šećera u krvi i pomogne ljudima koji žive s dijabetesom tipa 2 i imaju napade glade.


Studija objavljena u časopisu Metabolism: Clinical and Experimental 2017. pokazala je da cimet može povećati termogenezu i metaboličku aktivnost u telu. Termogeneza je proces kojim telo sagoreva kalorije za proizvodnju toplote, a istraživači su otkrili da cimet pomaže u ubrzanju metabolizma masnih ćelija, što dalje može doprineti gubitku težine.


Savet: Umesto šećera, u kafu sipajte malo cimeta. Možete ga dodati i u jogurt ili čaj.

  • Zeleni čaj

 

Zeleni čaj povećava termogenezu, tj. potrošnju energije tela: utrošena energija postaje veća od apsorbovane, što olakšava gubitak težine.
Zeleni čaj povećava termogenezu, tj. potrošnju energije tela: utrošena energija postaje veća od apsorbovane, što olakšava gubitak težine.foto: Shutterstock/teatian

Više studija je sugerisalo da zeleni čaj, koji se naziva često najzdravijim na svetu, može da podstakne gubitak težine tako što stimuliše telo da sagoreva masnoće. Zeleni čaj sadrži katehine, vrstu fitohemikalija koje nakratko utiču na metabolizam.


Ako pogledate listu sastojaka za bilo koji dodatak za sagorevanje masti, velike su šanse da će zeleni čaj biti tamo. To je zato što, prema istraživanju zeleni čaj može povećati sagorevanje masti i ubrzati metabolizam čiji su rezultati objavljeni u magazinu "American Journal of Physiology".


Savet: Da biste imali najviše koristi, pijte zeleni čaj više puta dnevno.

  • Jaja

 

Kako je više studija dokazalo, jaja ubrzavaju metabolizam, posle njih smo duže siti i kasnije tokom dana unesemo manje kalorija, a jedna su od najzdravijih opcija za doručak.
Kako je više studija dokazalo, jaja ubrzavaju metabolizam, posle njih smo duže siti i kasnije tokom dana unesemo manje kalorija, a jedna su od najzdravijih opcija za doručak.foto: Shutterstock

Jedno jaje ima samo 75 kalorija, uz 7 g proteina i mnogo važnih hranljivih materija.


Jaja su najbolji prirodni izvor holina, esencijalnog nutrijenta koji se obično svrstava u B kompleks vitamina, a deo je svih ćelijskih membrana.


Manjak holina je direktno povezan s genima koji izazivaju nakupljanje visceralne masti, naročito u jetri. Štaviše, jedan od razloga za to što alkoholičari imaju masnu jetru jeste to što alkohol smanjuje sposobnost tela da obrađuje holin.


Savet: Telo će sagoreti više kalorija ako za doručak jedete jaja nego ako konzumirate ugljene hidrate poput peciva.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kilogrami sigurno nestaju ako se pridržavate ovih saveta

 

makonda-tracker