Sve češće čujemo da se voće koristi za omekšavanje mesa, a jedna voćka je u tome posebno efikasna jer sadrži enzim koji razbija proteine i vezivna tkiva. Rezultat: supermekano i sočno meso!
Mariniranje mesa je jedan od osnovnih koraka da bi ono bilo mekano i sočno, a neretko ga preskačemo, što je velika greška i za posledicu ima tvrdu i suvu piletinu, svinjetinu ili junetinu.
Čak i kada su ostali sastojci tu da mesu daju sočnost, ako se zaboravi omekšavanje mesa, nećemo biti zadovoljni krajnjim rezultatom, a jeste li znali da umesto klasične marinade možete koristiti jednu popularnu voćku?
U pitanju je kivi, za koji čuveni kuvari kažu iz iskustva da brzo i jednostavno daje mesu i mekoću i slast.
Kivi za omekšavanje mesa
Kivi ima brojne korisne hranljive sastojke, vitamine i minerale, a u njegovom sastavu je i aktinidain, enzim koji ovu voćku čini jedinstvenom.
Aktinidain se komercijalno koristi kao sredstvo za omekšavanje mesa i u zgrušavanju mleka za pripremu mesnih proizvoda, a deluje tako što razbija proteine i vezivna tkiva u mesu bez udaranja. Drugim rečima, nije vam potreban ni čekić za meso.
Kako omekšati meso kivijem?
Postoje dva načina da se kivi iskoristi za mekše i ukusnije meso prilikom pripreme obroka.
Najjednostavnij način jeste da iskoristite njegovu koru, tako što ćete njom dobro istrljati meso sa svih strana.
Drugi metod jeste priprema marinade od kivija: oljuštite dve voćke, napravite pire od njih viljuškom ili blendanjem, a potom to pomešajte dve kašike maslinovog ulja i jednom kašičicom jabukovog sirćeta, dodajte so i biber po ukusu, i sve dobro promešajte.
Nakon toga sve sipajte u plastičnu kesu, dodajte meso, dobro zatvorite i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Rašina kuhinja: Čorba od celera u celeru