ovo niste znali!

Meso će se raspadati i biti najsočnije koje ste probali: Ova voćka bi zauvek mogla da zameni klasičnu marinadu

0

Sve češće čujemo da se voće koristi za omekšavanje mesa, a jedna voćka je u tome posebno efikasna jer sadrži enzim koji razbija proteine i vezivna tkiva. Rezultat: supermekano i sočno meso!

Mekano pileće meso, pečeno s povrćem
Mekano pileće meso, pečeno s povrćemfoto: SnapFocus/Shutterstock

Mariniranje mesa je jedan od osnovnih koraka da bi ono bilo mekano i sočno, a neretko ga preskačemo, što je velika greška i za posledicu ima tvrdu i suvu piletinu, svinjetinu ili junetinu.


Čak i kada su ostali sastojci tu da mesu daju sočnost, ako se zaboravi omekšavanje mesa, nećemo biti zadovoljni krajnjim rezultatom, a jeste li znali da umesto klasične marinade možete koristiti jednu popularnu voćku?


U pitanju je kivi, za koji čuveni kuvari kažu iz iskustva da brzo i jednostavno daje mesu i mekoću i slast.

 

Kivi sadrži enzim koji je vrlo efikasan u omekšavanju mesa
Kivi sadrži enzim koji je vrlo efikasan u omekšavanju mesafoto: stockcreations/Shutterstock

Kivi za omekšavanje mesa


Kivi ima brojne korisne hranljive sastojke, vitamine i minerale, a u njegovom sastavu je i aktinidain, enzim koji ovu voćku čini jedinstvenom.

Aktinidain se komercijalno koristi kao sredstvo za omekšavanje mesa i u zgrušavanju mleka za pripremu mesnih proizvoda, a deluje tako što razbija proteine i vezivna tkiva u mesu bez udaranja. Drugim rečima, nije vam potreban ni čekić za meso.


Kako omekšati meso kivijem?


Postoje dva načina da se kivi iskoristi za mekše i ukusnije meso prilikom pripreme obroka.

 

Kivi sadrži enzim koji je vrlo efikasan u omekšavanju mesa
Kivi sadrži enzim koji je vrlo efikasan u omekšavanju mesafoto: Nitr/Shutterstock

Najjednostavnij način jeste da iskoristite njegovu koru, tako što ćete njom dobro istrljati meso sa svih strana.


Drugi metod jeste priprema marinade od kivija: oljuštite dve voćke, napravite pire od njih viljuškom ili blendanjem, a potom to pomešajte dve kašike maslinovog ulja i jednom kašičicom jabukovog sirćeta, dodajte so i biber po ukusu, i sve dobro promešajte.

 

Nakon toga sve sipajte u plastičnu kesu, dodajte meso, dobro zatvorite i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Čorba od celera u celeru

 

makonda-tracker