Najukusnije jelo od mesa zahteva lagano kuvanje, jer samo tako će meso i povrće dati svoj pun ukus i biće to pravo uživanje u svakom zalogaju
Prilikom pripreme kuvanih jela mnoge domaćice posežu za tom čuvenom zaprškom, koja daje lepši ukus, ali nije nabolje rešenje sa stanovišta zdravlja.
Ukoliko i vi razmišljate da zapršku potpuno izbacite iz svoje kuhinje znajte da to nije nemoguće. Jela mogu da budu gusta i kremasta i bez dodavanja brašna, ali je važno obratiti pažnju na sastojke i nikako ne dodavati mnogo vode prilikom kuvanja.
Za grašak smo nedavno objasnili da uz dodavanje senfa i malo kečapa ili kuvanog paradajza možete dobiti gustinu koja je dovoljna tako da nećete morati da dodate ni jednu jedinu trunku brašna.
Evo šta treba da uradite ako želite da vam gulaš bude dovoljno gust bez zaprške.
1. KUVAJTE GA BEZ DODAVANJA VODE
Prilikom spremanja gulaša sasvim je dovoljno staviti povrće da se dinsta na kašiku, dve ulja. Luk i šargarepa će pustiti vodu i to će biti dovoljno da se meso u njemu kuva. Ono što treba da vodite računa jeste da vam temperatura bude umerena, kako povrće ne bi izgorelo. Povremeno samo promešajte i kuvajte sve ok meso ne omekani. Zatim dodajte malo kuvanog paradajza i izmešajte. Uz sve ostale začine koje inače stavljate biće savršen.
2. DODAJTE PRED KRAJ JEDAN KROMPIR
Ukoliko vam je gulaš previše voden dodajte u njega jedan veći krompir. On će se tokom kuvanja raspasti, a na vama je onda samo da ga dobro izdrobite i tako postignete odgovarajuću gustinu. Ako je i dalje pregust možete da dodate malo prezli, ali nemojte da preterujte. Spremite ga po uobičajenom receptu.
3. ODVADITE VIŠAK VODE
Ukoliko ste ipak dodali vodu u gulaš i sada shvatate da je previše redak pokušate da kutlačom odvadite višak vode. Potom dodajte malo senfa i kečapa ili paradajza i dobiće na gustini, ali i ukusu koji će biti prste da poližeš.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
Majstor otkrio savršen recept za gulaš