brzo & lako

Najsočnija piletina na turski način: Ideja za ručak kome ćete se vraćati u bilo koje doba godine

0

Pileće meso je uvek dobro rešenje za ručak na brzinu, a ovaj recept za piletinu u belom sosu sigurno će vam se dopasti

Turska piletina u belom sosu
Turska piletina u belom sosufoto: Yes I Can Cook/YouTube

Turska kuhinja veoma je popularna na našim prostorima, što uglavnom važi za domaća peciva, ali su i jela s mesom koja se služe za ručak često inspiracija za glavno jelo.

 

Jedan takav recept koji bi mogao da vam se dopadne je sočna piletina u belom sosu zapečena s rendanim sirom, koja se priprema očast posla.

 

Pored pilećeg mesa i sira, glavne "zvezde" ovog jela su začini, koji mu daju jedinstven i božanstven ukus.

Sastojci:

 

  • 500 g piletine
  • so po ukusu
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 1 kašika čilija u prahu
  • 1 kašika kumina
  • pola kašičice bibera
  • 1 kašičica izgnječenog belog luka
  • 2 kašičice paradajz paste
  • 1 kašičica sirćeta
  • pola šolje jogurta
  • 1 kašika ulja
  •  

Za beli sos:

 

  • 1-2 kašike putera
  • 1 kašika brašna
  • 1,5 šolja mleka
  • so po ukusu
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1/4 kašičice origana
  • 1/2 kašičice peršuna
  • sir po ukusu
  • korijander po ukusu


Priprema

  1. Ubacite u čniju otkoštenu piletinu, pa joj dodajte so, mlevenu i čili papriku, kumin, biber, beli luk, paradajz pastu, sirće i jogurt i sve dobro promešajte. Ostavite da odstoji sat do dva.
  2. Sipajte kašiku ulja u tiganj, pa kad se zagreje, ubacite ovu smesu i pržite na visokoj temperaturi do dva minuta uz mešanje. Potom smanjite na tihu vatru, poklopite i dinstajte dok piletina ne bude gotova, pa isključite ringlu.
  3. Za beli sos, stavite puter u šerpicu pa otopite i dodajte brašno i mešajte na srednjoj vatri oko minut. Zatim nalijte mleko i mešajte energično, pa dodajte so i biber, pa ubacite origano i peršun i mešajte dok se ne zgusne koliko želite.
  4. Piletinu prebacite u dublji tiganj, pa prelijte belim sosom, a preko izrendajte sir po želji i dodajte korijander. Poklopite i krčkajte na tihoj vatri dok se sir ne otopi.

Pogledajte kako se pravi piletina na turski način.

 

BONUS VIDEO

RAŠINA KUHINJA Domaće fetućine

 

makonda-tracker