Pileće meso je uvek dobro rešenje za ručak na brzinu, a ovaj recept za piletinu u belom sosu sigurno će vam se dopasti
Turska kuhinja veoma je popularna na našim prostorima, što uglavnom važi za domaća peciva, ali su i jela s mesom koja se služe za ručak često inspiracija za glavno jelo.
Jedan takav recept koji bi mogao da vam se dopadne je sočna piletina u belom sosu zapečena s rendanim sirom, koja se priprema očast posla.
Pored pilećeg mesa i sira, glavne "zvezde" ovog jela su začini, koji mu daju jedinstven i božanstven ukus.
Sastojci:
- 500 g piletine
- so po ukusu
- 1 kašika mlevene paprike
- 1 kašika čilija u prahu
- 1 kašika kumina
- pola kašičice bibera
- 1 kašičica izgnječenog belog luka
- 2 kašičice paradajz paste
- 1 kašičica sirćeta
- pola šolje jogurta
- 1 kašika ulja
-
Za beli sos:
- 1-2 kašike putera
- 1 kašika brašna
- 1,5 šolja mleka
- so po ukusu
- 1/4 kašičice bibera
- 1/4 kašičice origana
- 1/2 kašičice peršuna
- sir po ukusu
- korijander po ukusu
Priprema
- Ubacite u čniju otkoštenu piletinu, pa joj dodajte so, mlevenu i čili papriku, kumin, biber, beli luk, paradajz pastu, sirće i jogurt i sve dobro promešajte. Ostavite da odstoji sat do dva.
- Sipajte kašiku ulja u tiganj, pa kad se zagreje, ubacite ovu smesu i pržite na visokoj temperaturi do dva minuta uz mešanje. Potom smanjite na tihu vatru, poklopite i dinstajte dok piletina ne bude gotova, pa isključite ringlu.
- Za beli sos, stavite puter u šerpicu pa otopite i dodajte brašno i mešajte na srednjoj vatri oko minut. Zatim nalijte mleko i mešajte energično, pa dodajte so i biber, pa ubacite origano i peršun i mešajte dok se ne zgusne koliko želite.
- Piletinu prebacite u dublji tiganj, pa prelijte belim sosom, a preko izrendajte sir po želji i dodajte korijander. Poklopite i krčkajte na tihoj vatri dok se sir ne otopi.
Pogledajte kako se pravi piletina na turski način.
BONUS VIDEO
RAŠINA KUHINJA Domaće fetućine
( Glossy, Tamara Sorak Ranković )