Bilo da se radi o govedini, ćuretini ili nekom drugom mesu - važno je da postignete pravu teksturu smese, samo tada će ćufte biti savršene
![SAVRŠEN RECEPT ZA ĆUFTE - TRIK ZA SOČNOST I KREMASTU TEKSTURU](/data/images/2022/04/13/13/338076_shutterstock-1375130084_ff.jpg?ver=1725892303)
Prilikom pravljenja ćufti svaka domaćica želi da one budu dovoljno čvrste da se ne raspadnu prilikom kuvanja, ali da istovremeno zadrže nežnu teksturu i ostanu sočne.
Zato je ključno koristiti nešto što će sve sastojke povezati. Jaje je obično dobar saveznik, jer može pomoći da ćufte ostanu meke i da se meso i drugi sastojci lepo sjedine, ali ipak su prezle natopljene u mleko glavni kec iz rukava.
Natapanjem one postaju savitljive i vlažne, što im omogućava da se lako i ravnomerno umešaju u mleveno meso.
Natopljene prezle pomažu da se proteini u mesu ne skupljaju - obično uzrok tvrdih ćufti - a mleko dodaje dodatnu vlagu, što čini lepe, sočne ćufte. Mleko takođe daje prijatnu kiselost ćuftama.
Još jedan obavezan sastojak je i rendani luk, koji se bukvalno rastopi u mešavini mesa i brže se ispeče od onog koji je sitno seckan.
![NAJVAŽNIJE JE NAPRAVITI DOBRU SMESU ZA ĆUFTE](/data/images/2020/05/19/12/292171_o_ff.jpg?ver=1725892581)
Odnos luka i prezli treba da bude 50:50, tako će ćufte biti dovoljno vlažne, jer i luk pusti dosta vode, a ujedno će dobiti i prodoran ukus.
Da bi ćufte bile kremaste u njih se dodaje pola šolje rikote (vrsta sira) i to je to. Savršen ukus, tekstura, mekano, a tako sočno.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
Zasladite se slaninom