biće neodoljive

Trik za najmekše i najsočnije ćufte: U smesu dodajte ove sastojke baš kao što je opisano i - raspametićete se!

0

Bilo da se radi o govedini, ćuretini ili nekom drugom mesu - važno je da postignete pravu teksturu smese, samo tada će ćufte biti savršene 

SAVRŠEN RECEPT ZA ĆUFTE - TRIK ZA SOČNOST I KREMASTU TEKSTURU
SAVRŠEN RECEPT ZA ĆUFTE - TRIK ZA SOČNOST I KREMASTU TEKSTURU foto: Shutterstock / nelea33

Prilikom pravljenja ćufti svaka domaćica želi da one budu dovoljno čvrste da se ne raspadnu prilikom kuvanja, ali da istovremeno zadrže nežnu teksturu i ostanu sočne. 

 

Zato je ključno koristiti nešto što će sve sastojke povezati. Jaje je obično dobar saveznik, jer  može pomoći da ćufte ostanu meke i da se meso i drugi sastojci lepo sjedine, ali ipak su prezle natopljene u mleko glavni kec iz rukava. 

 

Natapanjem one postaju savitljive i vlažne, što im omogućava da se lako i ravnomerno umešaju u mleveno meso.

Natopljene prezle pomažu da se proteini u mesu ne skupljaju - obično uzrok tvrdih ćufti - a mleko dodaje dodatnu vlagu, što čini lepe, sočne ćufte. Mleko takođe daje prijatnu kiselost ćuftama.

 

Još jedan obavezan sastojak je i rendani luk, koji se bukvalno rastopi u mešavini mesa i brže se ispeče od onog koji je sitno seckan. 

NAJVAŽNIJE JE NAPRAVITI DOBRU SMESU ZA ĆUFTE
NAJVAŽNIJE JE NAPRAVITI DOBRU SMESU ZA ĆUFTE foto: Profimedia

Odnos luka i prezli treba da bude 50:50, tako će ćufte biti dovoljno vlažne, jer i luk pusti dosta vode, a ujedno će dobiti i prodoran ukus.

 

Da bi ćufte bile kremaste u njih se dodaje pola šolje rikote (vrsta sira) i to je to. Savršen ukus, tekstura, mekano, a tako sočno. 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom 

 

makonda-tracker