riznica zdravlja

Mislite da goji, a zapravo UBRZAVA MRŠAVLJENJE! Ova ukusna i zasitna namirnica MORA da bude u vašem jelovniku

0

Njihovom mirisu malo ko može da odoli, ali često to činimo misleći da su previše masna za osobu na dijeti... Zapravo, ova namirnica može vam samo pomoći!

foto: Billion Photos/Shutterstock
foto: Billion Photos/Shutterstock

S obzirom na to koliko su "jaka", jaja mnogi smatraju lošim izborom tokom dijete. Međutim, ona ne samo što ne goje nego mogu biti od pomoći ako želite na zdrav način da smršate!


Više naučnih istraživanja pokazalo je da su jaja odličan saveznik pri mršavljenju, a među njima i ono čiji su nalazi objavljeni u naučnom listu International Journey of Obesity pre nekoliko godina.

 

Tokom dvomesečnog istraživanja, naučnici su pratili dve grupe ljudi koji su pokušavali da smršaju. Jedan deo učesnika svakog dana je doručkovao po dva jajeta, dok je druga ujutro jela peciva.

 

Tiganj, Teflon, Teflonski tiganj, Pržena jaja, Jaja, Doručak
foto: Vlada Tikhonova/Shutterstock

Ipak, obe grupe su konzumirale istu količinu kalorija, a rezultati su pokazali da su u 65 odsto slučajeva posle dva meseca više smršali oni koji su jeli jaja, i to pripadnici oba pola!

 

I ne samo to nego su oni imali i više energije nego oni koji su doručkovali ugljene hidrate, a uz to im se značajno smanjio i indeks telesne mase.


Jaja su, naime, bogata visokokvalitetnim proteinima i sadrže obilje vitamina i minerala, pre svega vitamine A, D, zatime one iz B kompleksa i mnoštvo folata i holina.

 

Jaje
foto: Shutterstock/Tetiana_Didenko

Kako je više studija dokazalo, jaja ubrzavaju metabolizam, posle njih smo duže siti i kasnije tokom dana unesemo manje kalorija, a jedna su od najzdravijih opcija za doručak.

 

 

makonda-tracker