deluje snažno

Nije za svakoga, a ima niz SUPERMOĆI: Ovaj začin može da pomogne kod simptoma Kronove bolesti

0

Ukoliko ste u pogoršanju Kronove bolesti, postoji vrlo popularan začin za koji je dokazano da ima više karakteristika protiv ovog oboljenja

Popularni začin može se skuvati kao čaj i ublažiti simptome Kronove bolesti
Popularni začin može se skuvati kao čaj i ublažiti simptome Kronove bolestifoto: ViDI Studio/Shutterstock

Kronova bolest predstavlja zapaljensko oboljenje digestivnog trakta, koje može da zahvati svaki njegov deo, ali je obično javlja u ileumu (tj. završnom delu tankog creva) i u kolonu (odnosno, u debelom crevu).


Kada je Kronova bolest u pogoršanju, može se javiti niz simptoma, od kojih su neki:

 

  • dijareja
  • mučnina
  • nadimanje
  • stomačni grčevi
  • gubitak apetita


Svi ovi znakovi bolesti dalje mogu da dovedu do dehidracije i loše uhranjenosti, a ishrana je, naravno, jedan od najvažnijih faktora da se pogoršanja ublaže ili izbegnu, koliko je moguće.

Ne postoji univerzalni način ishrane za osobe s Kronovom bolešću jer su kod različitih pacijenata različite namirnice okidači za pogoršanje. Obično se u fazi kada se javljaju izraženi simptomi preporučuje da se konzumiraju ovsena kaša, voće s nižim udelom biljnih vlakana, rafinisane žitarice, kuvano povrće, voće bez kore...


Prirodno ublažavanje simptoma Kronove bolesti


Kod pogoršanja Kronove bolesti, mnogi se okreću čajevima, što je dobra ideja jer je dokazano da pojedine biljke mogu da poboljšaju rad digestivnog trakta i, naravno, nadoknađuje se izgubljena tečnost.


Međutim, i sa čajevima treba biti na oprezu jer oni sadrže kofein, koji može da ima laksativno dejstvo.

 

Kurkuma za Kronovu bolest

 

Čaj od kurkume je veoma snažan i ukusan, a recept je jednostavan
Čaj od kurkume je veoma snažan i ukusan, a recept je jednostavanfoto: NADKI/Shutterstock

Sve popularniji "narodni lek" za Kronovu bolest je kurkuma, a iako nijedna hrana ne može da se nazove lekom i nije zamena za terapiju koju propisuje lekar, ovaj začin može biti dodatna pomoć kakva vam je potrebna.


Kako piše medicinska platforma Healthline, brojne studije protekle dve decenije, uključujući i istraživanje indijskog Univerziteta "Šulini" čiji su rezultati objavljeni 2013. u magazinu Current Drug Targets, sugerišu da kurkumin može biti od pomoći osobama s Kronovom bolešću.

 

Kurkumin je jedinjenje koje se nalazi u kurkumi i čije je blagotvorno dejstvo na zdravlje dokazano, a on ima:

 

  • antizapaljenska svojstva
  • antikancerogena svojstva
  • antiamiloidna svojstva
  • antiartritička svojstva
  • antioksidativne karakteristike
  • antimikrobna svojstva

Neke od ovih karakteristika veoma su značajne za tretiranje Kronove bolesti, a pregled više naučnih studija, objavljen u junu 2022. u medicinskom listu Frontiers in Pharmacology, navodi da kurkumin može pomoći u lečenju zapaljenskih bolesti creva i održavanju remisije.

 

Kurkuma se često kombinuje s medom i đumbirom za maksimalni učinak
Kurkuma se često kombinuje s medom i đumbirom za maksimalni učinakfoto: Shutterstock / NIKCOA

Kako se navodi u studiji objavljenoj 2015. u časopisu Annals of Gastroenterology, veliki izazov u korišćenju kurkume kod Kronove bolesti jeste doziranje. Razlog je to što ljudi kojima je utvrđeno ovo oboljenje imaju problem s apsorpcijom kurkume tokom varenja.

 

Ko ne sme da koristi kurkumu (tj. kurkumin)?


Ipak, važno je znati da postoje i zdravstveni rizici konzumiranja kurkume, koje svako treba da uzme u obzir, imao Kronovu bolest ili ne.


Kurkumin, napominje Healthline, može da:

 

  • pogorša bolesti žučne kese
  • umeša se u dejstvo lekova za razređivanje krvi
  • ometa apsorpciju gvožđa


Takođe, ovaj medicinski portal na pominje da kurkumin može da deluje kao hormoni nakon što se nađe u organizmu, pa ga ne bi trebalo koristiti bez konsultacije s lekarom.

 

BONUS VIDEO

Prirodni probiotik od 3 sastojka

 

makonda-tracker