obratite pažnju

8 razloga da svaki dan začinite jelo KARANFILIĆEM: Mnogo je zabluda o tome kako on deluje na telo, ali ovo je DOKAZANO

0

Često se karanfilić naziva čarobnim sastojkom koji pomaže kod mnogih zdravstvenih problema, a iako ne postoji tako moćno sredstvo, on definitivno može biti koristan ako ga konzumirate redovno

Karanfilić se još naziva i klinčić i ima niz pozitivnih dejstavan na organizam
Karanfilić se još naziva i klinčić i ima niz pozitivnih dejstavan na organizamfoto: Steven Giles/Shutterstock

Karanfilić je začin koji pruža hrani i pićima božanstven ukus, a poznato je da ima brojne zdravstvene prednosti. Međutim, mnogo je zabluda o tome kako tačno ova biljka utiče na organizam.


Poznat u našem narodu i kao klinčić i karanfilovac, karanfilić (lat. Sizigium aromaticum) potiče iz Indonezije, konkretno s Molučkih ostrva, a danas se u najvećoj meri uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, na Madagaskaru, Šri Lanci i u Maleziji.


Pupoljci karanfilića beru se pre otvaranja cveta, odnosno čim pupoljci posvetle, i to pomoću posebne pamučne tkanine koja se koristi za žetvu.

Nakon toga se suši nekoliko dana, a rezultat je začin bogatog mirisa i ukusa, koji se uglavnom kombinuje s mesom i čorbama, a odličan je začin i za kuvano vino.

 

Karanfilić obiluje nutrijentima
Karanfilić obiluje nutrijentimafoto: Shutterstock / Mamsizz

Zdravstvene prednosti karanfilića


Ovaj svestrani začin uglavnom se kod nas prodaje u mlevenom obliku i koristi u kuhinji, a on u svetu ima široku primenu u narodnoj medicini.

 

Naučna istraživanja pokazala su da to nije bez razloga – studije nad životinjama su pokazale da postoje prednosti njegove upotrebe, a medicinska platforma Healthline izdvojila je nekoliko.


Sadrži važne hranljive materije


Karanfilić ima vlakna, vitamine i minerale, pa upotreba celih ili mlevenih karanfilića kao začina može da vam pruži bitne nutrijente kroz ishranu.


Jedna kašičica (oko 2 grama) mlevenih karanfilića sadrži:

 

  • 6 kalorija
  • 1 g ugljenih hidrata
  • 1 g vlakana
  • 55% preporučenog dnevnog unosa mangana
  • 2% preporučenog dnevnog unosa vitamina K


Međutim, kako napominje Healthline, osim što ima tako značajne količine mangana, karanfilić se koristi u vrlo malim količinama, pa neće pružiti mnogo hranljivih materija. Zato nemojte olako poverovati portalima koji kažu da će značajno uticati na stanje u organizmu ako samo pojedete kašičicu s vremena na vreme.

 

Karanfilić se u Srbiji uglavnom prodaje u mlevenom obliku
Karanfilić se u Srbiji uglavnom prodaje u mlevenom oblikufoto: mirzamlk/Shutterstock

Obiluje anktioksidansima


Pored toga što sadrži nekoliko važnih nutrijenata, karanfilić je bogat antioksidansima, jedinjenjima koja smanjuju oksidativni stres, čime doprinose prevenciji hroničnih bolesti.


U karanfiliću se nalazi i eugenol, jedinjenje koje deluje kao prirodni aktioksidans, a studija objavljena 2010. u magazinu Methods in Molecular Biology pokazala je da eugenol može da pomogne u zaistavljanju oksidativnih oštećenja izazvanih slobodnim radikalima pet puta efikasnije nego vitamin E.

Može da pomogne u zaštiti od raka (ali nije lek, niti ogromna pomoć)


U karanfiliću se nalaze jedinjenja za koja je utvrđeno da mogu da budu korisna u prevenciji kancera. Ipak, ne zalećite se i ne shvatajte ozbiljno tvrdnje da možete da zaboravite na ovu bolest ako konzumirate karanfilić – njega i dalje unosimo u vrlo malim količinama, a uz to još uvek nije otkrivena "čarobna namirnica" koja tera rak.

 

Karanfilić se bere kada pupoljak posvetli
Karanfilić se bere kada pupoljak posvetlifoto: Shutterstock / Denis Moskvinov

Ipak, svakako može samo da vam pomogne ako svojoj ishrani dodate karanfiluić, jer je studija objavljena 2011. u časopisu Asia Pacific Journal of Cancer Prevention pokazala da je ekstrakt karanfilića pomogao u zaustavljanju rasta tumora i podsticanju umiranja ćelija raka. Druga studija, objavljena u približno vreme i u istom listu, otkrila je da koncentrisane količine ulja karanfilića izazivaju smrt ćelija kancera u 80% slučajeva raka jednjaka.


Imajte na umu da su u istraživanjima korišćene veoma koncentrisane količine i da nijedna hrana nije ni lek ni zamena za lek.


Ima antibakterijsko svojstvo


Karanfilić ima i antimikrobno dejstvo, što znači da može da pomogne u zaustavljanju rasta mikroorganizama poput bakterija.


Posebno je koristan u poboljšanju oralnog zdravlja, zbog čega su ga ljudi u prošlosti koristili kod zubobolje i osvežavanja daha, a brojna istraživanja pokazala su da u domaćim sredstvima za ispiranje usta pokazuje sjajne rezultate.

 

2 g mlevenog karanfilića zadovoljava 55% dnevnih potreba za manganom
2 g mlevenog karanfilića zadovoljava 55% dnevnih potreba za manganomfoto: StockImageFactory.com/Shutterstock

Može da pomogne u poboljšanju zdravlja jetre


Već pomenuto jedinjenje eugenol veoma je korisno za jetru, a jedna studija sprovedena nad životinjama pokazala je da su pacovi imali bolju funkciju jetre, manju upalu i niži oksidativni stres nakon konzumiranja smesa koje sadrže ili ulje karanfilića ili eugenol.


Međutim, još uvek nema dovoljno istraživanja sprovedenih nad ljudima, pa svakako budite oprezni i imajte u vidu da je eugenol otrovan u prevelikim količinama i može da dovede do oštećenja jetre.

Može da pomogne u regulaciji šećera u krvi


Istraživanje nad životinjama objavljeno 2012. u magazinu Journal of Natural Medicines pokazalo je da ekstrakt karanfilića može da bude dobra pomoć u ublažavanju skokova šećera u krvi, dok je drugo pokazalo da tako deluju i ekstrakt karanfilića i nigericin, jedinjenje koje se nalazi u njemu.


Može da pomogne u poboljšanju zdravlja kostiju


Neka od jedinjenja koja se nalaze u karanfiliću pokazala su se efikasnima u očuvanju koštane mase, makar u studijama u kojima su rađeni eksperimenti nad životinjama.

 

Karanfilić obiluje nutrijentima i antioksidansima
Karanfilić obiluje nutrijentima i antioksidansimafoto: vm2002/Shutterstock

Tajna je najverovatnije u manganu, kojim karanfilić obiluje i koji je važan mineral za izgradnju jakih i zdravih kostiju.


Može da pomogne kod čira na želucu


U studiji objavljenoj 2011. u listu Naunyn-Schmiedeberg's Archives of Pharmacology otkriveno je da eterično ulje iz karanfilića može da pomogne u povećanju proizvodnje želudačne sluzi. Ona funkcioniše kao barijera u pomaže u sprečavanju "erozije" sluznice usled probavnih kiselina.


Ovo i slična istraživanja obećavaju, ali je svakako potrebno još studija.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako se prave zdravi mafini?

 

makonda-tracker