Jedan od lepših hobija je svakako uzgoj začinskog bilja koje možete svakodnevno koristiti sveže u ishrani, međutim, nije svaka kombinacija biljaka dobitna niti voli jednake uslove
Gotovo da nema bolje stvari od svežih začina koje možete ubrati u svojoj kuhinji i ubacite direktno u šerpu dok spremate ručak.
Iako je prilično zanimljiv hobi, za uzgajanje začinskog bilja treba se držati nekih pravila kako bi ono uopšte upstalo i imalo plodove u kojima možete uživati.
Dve najčešće začinske biljke koje se nalaze u kuhinji mnogih su bosiljak i kadulja ili žalfija, međutim, one nisu baš dobar tandem jer iziskuju potpuno drugačiju negu.
Bosiljak je najpopularnija začinska biljka koja ne treba mnogo nege - povremeno zalivanje i sunčeva svetlost daće joj dovoljno arome i velike listove.
Međutim, žalfija ili kadulja zahteva potpuno drugačije zemljište - suvo i umerene temperature što bosiljku nikako ne ide u prilog.
Zato, bilo da se odlučite u kuhinju, terasi ili vrtu, bilo bi dobro da ih držite odvojene i u poptuno drugačijim uslovima kako vaš trud ne bi bio uzaludan.
Dobra zamena za kadulju, ukoliko želite da bosiljak ima društvo, je sigurno peršnu.
Ove dve biljke za početak izgledaju vrlo dekorativno zajedno, a takođe obožavaju jednake uslove što je i najbitnije za opstajanje biljaka.
Ali, da kadulja ne bi ostala sama, njen najbolji drugar mogao bi biti ruzmarin ili origano, koji super podnose suvo zemljište, a takođe će dati i neverovatne arome kada se nađete u njuhovoj blizini.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video