Zimski jelovnik

Ovo su NAJBOLJI IZVORI SVIH VITAMINA u ishrani: Da biste ostali zdravi, svaki dan jedite nešto sa ovog spiska

0

Vitamini su neophodni za normalno funkcionisanje organizma, a pre nego što požurite da kupite suplemente, uverite se da vam je jelovnik kvalitetan, uravnotežen i raznovrstan

Znate li koja hrana sadrži koji vitamin? Predstavljamo vam mali vodič kroz uravnoteženu i raznovrsnu ishranu za zdravlje
Znate li koja hrana sadrži koji vitamin? Predstavljamo vam mali vodič kroz uravnoteženu i raznovrsnu ishranu za zdravljefoto: Ivan Dudka/Shutterstock

U slučaju da vam je utvrđen manjak nekog vitamina, lekar će vam verovatno preporučiti da u svoju rutinu uvedete suplemente da biste organizam snabdeli hranljivim materijama.


Međutim, okretanje suplementaciji verovatno vam neće pomoći mnogo ako prethodno niste razmotrili kvalitet vaše ishrane. Drugim rečima, uvek najpre pođite od toga da vam jelovnik bude uravnotežen i raznovrstan kako biste izbegli eventualni nedostatak nutrijenata i zdravstvene probleme.


Suplementi mogu biti odlična pomoć, ali najbolje je da većinu vitamina i minerala unesete u telo kroz hranu, a ovaj mali vodič može vam pomoći u tome.

Najbolji izvori svih vitamina u hrani


Vitamin A


Vitamin A je jedan vitamin, ali se u hrani nalaze dve njegove vrste: preformirani vitamin A, koji se nalazi u namirnicama životinjskog porekla, i provitamin A, koji ćete naći u biljnoj hrani.

 

Namirnice bogate vitaminom A su jaja, meso, šargarepa...
Namirnice bogate vitaminom A su jaja, meso, šargarepa...foto: 4 PM production/Shutterstock

Namirnice bogate vitaminom A su:

 

  • jaja
  • meso
  • obogaćeno mleko
  • ojačane žitarice
  • šargarepa
  • slatki krompir (batat)
  • paprika
  • dinja
  • tikvice
  • crvena, žuta i narandžasta biljna hrana
  • tamno, lisnato povrće (kelj, spanać, rukola...)
  • brokoli


Vitamin B


Vitamine B kompleksa čini osam esencijalnih hranljivih materija koje su ljudima potrebne za održavanje zdravlja, a imaju slična svojstva i nalaze se u mnogim istim namirnicama. To su:

  • vitamin B1 (tiamin)
  • vitamin B2 (riboflavin)
  • vitamin B3 (niacin)
  • vitamin B5 (pantotenska kiselina)
  • vitamin B6 (piridoksin)
  • vitamin B7 (biotin)
  • vitamin B9 (folna kiselina)
  • vitamin B12 (cijanokobalamin)

 

U vitamine B grupe spada osam esencijalnih hranljivih materija
U vitamine B grupe spada osam esencijalnih hranljivih materijafoto: LumenSt shutterstock

Najbolji izvori vitamina B u hrani su:

 

  • B1: meso iznutrica poput jetre i bubrega, orasi, smeenke, cela zrna, mahunarke
  • B2: jaja, mlečni proizvodi, iznutrice, lisnato povrće, nemasno meso, mahunarke, orasi
  • B3: jaja, morska riba živina, obogaćene i integralne žitarice, mahunarke, avokado, krompir
  • B5: povrće iz porodice kupusnjača (brokoli, kupus, prokelj, kelj), jaja, iznutrice, živina, mleko, pečurke, mahunarke, krompir, batat, integralne žitarice
  • B6: meso i živina, orasi, celo zrno, avokado, banane, mahunarke
  • B7: čokolada, žumance, mahunarke, orasi, mleko, iznutrice, lisnato povrće, cvekla, pivski kvasac
  • B9: špargla, brokoli i ostale kupusnjače, obogaćene žitarice, sočivo, pomorandže, pšenične klice, kikiriki
  • B12: jaja, mlečni proizvodi, živina, govedina, svinjetina, školjke, iznutrice

Vitamin C


Najpoznatiji po podršci imunitetu, vitamin C doprinosi i rastu, razvoju i oporavku različitih tkiva u telu, a važan je deo strukture kože, tetiva, ligamenata i krvnih sudova i pomaže u fomiranju ožiljnog tkiva kao odgovora na povrede.

 

Vitamin C veoma je važan za imunitet, ali i za mnoge druge funkcije u organizmu
Vitamin C veoma je važan za imunitet, ali i za mnoge druge funkcije u organizmufoto: Shutterstock / Yulia Furman

Namirnice bogate vitaminom C su:

 

  • citrusno voće
  • polukiselo voće kao mango, kivi, papaja, ananas i dinja
  • bobičasto voće, uključujući jagode, kupine, borovnice, brusnice i maline
  • kupusnjače
  • zelena salata, repa, spanać, zelj
  • batat
  • bundeve
  • paprike, posebno crvene i zelene sorte


Vitamin D


Najbolji izvor vitamina D su sunčevi zraci, a tokom zime se treba okrenuti zdravoj ishrani zbog manje sunčanih sati.

 

Vitamin D najbolje je koristiti iz sunčevih zraka
Vitamin D najbolje je koristiti iz sunčevih zrakafoto: Iryna Imago/Shutterstock

Namirnice bogate vitaminom D su:

 

  • pečurke
  • žumanca
  • goveđa jetra
  • sir i druge namirnice od obogaćenog mleka

Vitamin E


Ovaj antioksidans je odgovoran za mnoge funkcije u organizmu, uključujući formiranje eritrocita, a njegov nedostatak može da dovede do mnogih problema, poput oštećenja nerava, oslabljenog imuniteta i slabosti mišića.

 

Vitamin E u velikim količinama nalazi se u semenu bundeve
Vitamin E u velikim količinama nalazi se u semenu bundevefoto: Africa Studio/Shutterstock

Najbolji izvori vitamina E su:

 

  • orašasti plodovi, posebno bademi i lešnici + kikiriki, koji spada u mahunarke
  • semenke, naročito bundeve i suncokreta
  • neka biljna ulja, poput sojinog i suncokretovog
  • zeleno lisnato povrće
  • mango
  • avokado
  • špargla
  • crvena paprika


Vitamin K


Ovaj vitamina je prvenstveno koagulant, što znači da pomaže u zgrušavanju krvi. Bez vitamina K, izgubili bismo previše krvi čak i od male posekotine ili ogrebotine, a ljudi koji koriste lekove za razređivanje krvi moraju da porazgovaraju s lekarom o vitaminu K pre nego što povećaju njegov unos.

 

Zeleno lisnato povrće obiluje vitaminom K
Zeleno lisnato povrće obiluje vitaminom Kfoto: Gargonia/Shutterstock

Najbolji izvori vitamina K su:

 

  • jaja
  • živina, svinjetina, govedina, iznutrice
  • zeleno lisnato povrće, kao zelena salata, kelj, spanać, rukola, blitva, zelj, rep
  • kupusnjače kao karfiol, brokoli, kupus, prokelj

 

BONUS VIDEO

Recept za ukusnu vitaminsku salatu

 

makonda-tracker