obratite pažnju

Pomaže kod upalnih procesa i prepun je vitamina C: Kupus je povrće koje MORA da se nađe u vašem jelovniku

0

Ovo lisnato povrće se u israni koristi od davnina, prepuno je vitamina i minerala, a ono što je interesantno jeste da može biti u raznim oblicima i bojama.

foto: Shutterstock/NataliAlba
foto: Shutterstock/NataliAlba

Zbog neverovatnih blagodeti kupusa, njegovo konzumiranje se preporučuje tokom cele godine, ali je odlično konzumirati ga zimi zbog borbe protiv virusa. 

Ono što ga takođe karakteriše jeste to što ima vrlo malo kalorija i u sebi ima pino antioksidanasa i polifenola, a tu je i vitamin C kojim obiluje ovo povrće. U sebi sadrži i dosta vlakana, a može da poprimi i druge ukuse, pa je pogodan za prženje. 

 

Ono za šta se još koristi jeste to da može da pomogne u prevenciji kod upala, odnosno da pomogne u smanjenu upalnih procesa. Antioksidansi neutrališu slobodne radikale koji mogu da izazovu neke bolesti srca ili makularnu degeneraciju. Tako da ako uvrstite kupus u ishranu, a pored njega dodate i jop neko lekovito povrće možete smanjiti rizik od srčanih bolesti. 

 

On ne samo da je hranljiv, nego je vrlo i pristupačan, a pored toga je odličan i za pripremu hrane. Dostupan je bukvalno svuda i u prodavnici i na pijaci. 

 

Međutim, kupus je jako lekovit i kada je ukiseljen. Tokom gostovanja na televiziji K1 nutricionistkinja Branka Mirković objasnila je da je kupus jedino povrće koje je bolje jesti ukiseljeno nego sveže, a razlog je to što u ovakvom načinu obrade raste količina hranljivih materija.


To je jedina namirnica koja je bolja kisela, nego sveža, ima veće nutritivne vrednosti. Zato zimi kiseli kupus obavezno, samo moramo da pazimo da ne istruli, vrenje moramo preseći ― istakla je ona u Uranku.

 

Ona i lekar Vojislav Perišić saglasni su da kiseli kupus čak može da zameni probiotik.

 

Kiseli kupus je obavezan, pravi je izvor vitamina C, on sam po sebi ima probiotske bakterije na listovima, biljno derivirane, laktobacilus plantarum. To je bakterija koja se nalazi u popularnim probioticima, koje ne morate da kupujete ako jedete kiseli kupus. Tri puta nedeljno ga jedite, ima i važna vlakna za ubrzavanje stolice, tranzit štetnih materija je tako ubrzan i nema dugog kontakta sa crevima, pa ni prilike za negativno dejstvo na zdravlje ― objasnio je Perišić.

 

 

 

makonda-tracker