budite umereni

SUPERZDRAV, ali nije za sve jednako pogodan: Ko mora da pripazi kad konzumira KARFIOL, a koje su njegove MOĆI?

0

Karfiol — vitamini, zdravlje, rizici

karfiol ima sjajne prednosti za zdravlje, ali mora se obratiti pažnja na neka njegova svojstva
karfiol ima sjajne prednosti za zdravlje, ali mora se obratiti pažnja na neka njegova svojstvafoto: Tim UR/shutterstock

Karfiol pripada kupusastom povrću koje ima prirodno visok nivo B vitamina i vlakana, kao i mnogo zdravstvenih benefita. Obiluje antioksidansima i fitonutrijentima, dobar je za gubljenje težine i varenje, a sadrži holin, koji je krucijalan za učenje i memorije, kao i brojne druge nutrijente. Njega možete konzumirati na bezbroj načina, kao grickalicu ili u pečenoj formi, i u svakoj ćete uživati u ukusu.

 

Prema bazi USDA (United States Department of Agriculture), karfiol u oko 107 grama sadrži svega 27 kalorija, 2 grama proteina, 0,3 grama masti, 5 grama ugljenih hidrata, 24mg kalcijuma, 16 mg magnezijuma, 47mg fosfora, 320mg kalijuma, ali i vitamin C, vitamin K, vitamin B6, folate, kao i manje količine tiamina, riboflavina, nijacina, pantotenske kiseline...

 

Konzumacija ovakvog povrća ili voća odlična je za prevenciju razvijanja mnogih zdravstvenih stanja, te smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa, srčanih bolesti...

 

Karfiol je bogat vlaknima i vodom, a dijetalna vlakna regulišu imuni sistem i upale, pa mogu i smanjiti rizik od različitih stanja uzrokovanih upalama.

Takođe, veći unos vlakana pomaže smanjivanju krvnog pritiska, nivoa holesterola, pomaže insulinu...

 

karfiol je odličan za prevenciju mnogih zdravstvenih stanja, ali treba se jesti umereno
karfiol je odličan za prevenciju mnogih zdravstvenih stanja, ali treba se jesti umerenofoto: Shutterstock, Pixel-Shot

Holin je važan, a ima ga u karfiolu i pomaže za san, mišiće, memoriju; vitamin K, ako ga ne unosimo dovoljno, povezan je s većim riskom od preloma kostiju i osteoporoze. 

 

Ipak, postoje stvari na koje se mora obratiti pažnja i neki neželjeni efekti pri konzumaciji karfiola, posebno ako se jede u prekomernim količinama.

 

  • Nadimanje i nadutost

 

Hrana koja ima visok udeo vlakana može izazvati nadimanje i nadutost. Ipak, većina ljudi može tolerisati ovu hranu u skromnijim porcijama.

 

Svako ko povećava unos hrane bogate vlaknima u zdravstveme svrhe to treba da radi postepeno i prati simptome koji određuju koja hrana (ako ijedna) izaziva nadimanje.

 

  • Zgrušavanje krvi

 

Visok nivo vitamina K može izazvati probleme osobama koje koriste lekove za razređivanje krvi. Ko god da koristi takve lekove ne treba odjednom da krene da jede velike količine hrane koja sadrži vitamin K. Celokupna ishrana je važna za prevenciju bolesti i očuvanje dobrog zdravlja. Bolje je jesti raznovrsno nego se koncentrisati samo na određenu vrstu hrane.

 

 

makonda-tracker