korisno & ukusno

Za brže TOPLJENJE MASNOĆA: 5 vitamina i minerala koji vam mogu pomoći ako želite da smršate

0

Istraživanja su pokazala da ove hranljive materije mogu biti važan saveznik tokom gubljenja viška kilograma

Ako ste na dijeti, ne zapostavljajte potrebe svog organizma za hranljivim materijama
Ako ste na dijeti, ne zapostavljajte potrebe svog organizma za hranljivim materijamafoto: Dean Drobot/Shutterstock

Šta god nam poručivali u reklamama, ako ste ikada pokušali da smršate dobro znate da to nije ni brz ni jednostavan proces, a posebno da vam u njemu ne može pomoći nekoliko tabletica ili šolja čaja.


Ipak, postoje vitamini i minerali koji mogu da pomognu organizmu da nastavi s normalnim radom i da bude što je efikasnije moguće u procesu gubljenja kilograma.


Raznovrsna i izbalansirana ishrana pružiće telu većinu hranljivih materija koje su mu neophodne, ali ako ste na dijeti bilo bi korisno da pojačate unos određenih nutrijenata. Na taj način ćete ostati zdravi, a medicinska platforma Healthline piše da ovi vitamini i minerali mogu da pomognu prilikom mršavljenja i u održanju zdrave telesne težine.

 

 

Vitamin B je lako dostupan u ishrani,  a važan je za metabolizam
Vitamin B je lako dostupan u ishrani, a važan je za metabolizamfoto: LumenSt shutterstock

Kompleks vitamina B uključuje:

  1. tiamin (B1)
  2. riboflavin (B2)
  3. niacin (B3)
  4. pantotenska kiselina (B5)
  5. piridoksin (B6)
  6. biotin (B7)
  7. folna kiselina (B9)
  8. kobalamin (B12)

Ovi vitamini su neophodni za normalnu i potpunu funkciju metabolizma, a glavna uloga vitamina B u telu jeste da metaboliše ugljene hidrate, proteine i masti, kao i da iskoristi energiju uskladištenu u hrani.

 

Recimo, tiamin (vitamin B1) pomaže ćelijama da pretvore ugljene hidrate u energiju, a kada je nivo ovog (ili više vitamina B kompleksa) nizak znači da metabolizam ne radi najbolje. To, logično, otežava mršavljenje.


Gde se vitamin B može naći u ishrani? Pasulj, mleko, sočivo, jaja, posno meso, integralne žitarice, banane, krompir


S druge strane, kobalamin (B12) se, kako piše Healthline, ne nalazi u biljnoj hrani, pa ga je teško dobiti ako ste na veganskoj ishrani, pa se često koristi suplementacija.

 

 

Vitamin D najbolje je koristiti iz sunčevih zraka
Vitamin D najbolje je koristiti iz sunčevih zrakafoto: Iryna Imago/Shutterstock

Ovaj vitamin je ključan za zdrav imuni sistem, a telo može da dobije značajne količine vitamina D izlaganjem sunčevim zracima.


Istraživači su primetili niži nivo vitamina D u serumu kod gojaznih ljudi, navodi Healthline, ali tačna uloga ovog vitamina u mršavljenju nije do kraja objašnjena.


Studija objavljena 2012. u medicinskom magazinu The American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da su gojazne i osobe s prekomernom težinom koje su koristile suplemente vitamina D i kalcijuma izgubile znatno više masnoće u predelu stomaka u odnosu na one koji nisu koristili ovakvu suplementaciju.


Gde se vitamin D može naći u ishrani? Najbolji izvor su sunčevi zraci, ali može se naći i u sardinama, tunjevini, žumancetu, jogurtu...

 

 

Gvožđe se u značajnim količinama možete naći u spanaću
Gvožđe se u značajnim količinama možete naći u spanaćufoto: RossHelen, Shutterstock

Ovaj mineral igra važnu ulogu u proizvodnji energije, a zadužen je i za prenos kiseonika do svih ćelija u telu, uključujući i mišiće, što dalje, zauzvrat, pruža sagorevanje masti.

 

Snižen unos gvožđa može da dovede do anemije usled deficijencije, a neki od simptoma su iscrpljenost, vrtoglavica, slabost, smanjena izdržljivost.


Gde se gvožđe može naći u ishrani? Posno meso, školjke, pasulj, cvekla, spanać...

 

 

Magnezijuma dosta ima u semenkama
Magnezijuma dosta ima u semenkamafoto: Alliance Images/Shutterstock

Ovaj mineral neophodan je za proizvodnju energije i deluje kao kofaktor u 300 enzimskih sistema, pa tako ima ulogu, između ostalog, u:

  1. kontrolu glukoze u krvi
  2. regulaciji krvnog pritiska
  3. održanju jačine kostiju
  4. funkciji nervnog sistema

Gde se magnezijum može naći u ishrani? Orasi, mahunarke, semenke

 

  • Ekstrakt zelenog čaja

 

Zeleni čaj spada u najzdravije na svetu
Zeleni čaj spada u najzdravije na svetufoto: Shutterstock/teatian

Iako tehnički nije ni vitamin ni mineral, Healthline navodi da je ovaj esktrakt jedan od retkih na tržištu vredan pažnje jer se veruje da on povećava potrošnju energije i oksidaciju i smanjuje njihovo stvaranje i apsorpciju.


Ekstrakt zelenog čaja sadrži brojne flavonoide kao što su katehini, uz zdravu dozu kofeina.


Analiza šest kontrolisanih kliničkih ispitivanja, objavljena 2013. godine u listu The American Journal of Clinical Nutrition, pokazala je da sam kafein ili njegova kombinacija sa katehinima značajno povećava potrošnju energije, u odnosu na nalaze kod placebo grupe.


Healthline navodi i istraživanje iz 2012. koje je objavljeno u naučnom časopisu Cochrane Library: Cochrane Reviews, a čiji su nalazi pokazali da su gojazni učesnici koji su koristili ekstrakt zelenog čaja smršali u proseku 0,4 klograma.

 

 

makonda-tracker