jačanje organizma hranom

OJAČAJTE IMUNITET pre zime: Uz ovih 8 namirnica bićete zdravi kao dren

0

Ishrana je jedna od najvažnijih stvari kada je zdravlje u pitanju. Ukoliko bismo na meniju redovno imali određene namirnice, nema sumnje da bismo znatno ojačali imuni sistem i bili manje podložni raznim bolestima i virusima, čija sezona počinje s hladnijem vremenom koje nas čeka uskoro. 

foto: Stokkete/Shutterstock
foto: Stokkete/Shutterstock

Iako se mnogi ljudi najčešće bore sa gripom ili prehladom tako što sačekaju početne simptome, pa onda odlaze lekaru po medikamente – ipak ima boljih načina od toga. Umesto posete lekaru možda bi bilo bolje da odete do lokalne prodavnice, sa spiskom sledećih namirnica koje važe opasne pojačivače vašeg imunog sistema. I onda ih, naravno, uključite u svoje svakodnevne obroke.

1. Citrusno voće

 

Pomorandža
foto: PradaBrown/shutterstock, Shutterstock

Većina ljudi se okreće direktno vitaminu C nakon što se prehlade. To je zato što on pomaže u izgradnji vašeg imunološkog sistema. Smatra se da vitamin C povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca, koji su ključni za borbu protiv infekcija. A pogađate, skoro svi agrumi su veoma bogati vitaminom C. Nije teško dodati malo ovog vitamina u bilo koji obrok I to vidu voćki kao što su grejpfrut, pomorandže, klementine, mandarine, limun, lajm...

 

2. Crvene paprike

 

Ako ste slučajno posle prve stavke pomislili da citrusi imaju najviše vitamina C od bilo kog voća ili povrća – prevarili ste se. Crvene paprike sadrže skoro 3 puta više vitamina C (127 mg) od recimo narandže Floride (45 mg). One su takođe bogat izvor beta karotena. Imajte na umu da da, osim što jača vaš imuni sistem, vitamin C može vam pomoći da održite zdravu kožu. A beta karoten, koji vaše telo pretvara u vitamin A, pomaže u održavanju zdravih očiju i kože.

 

3. Brokoli

 

Brokoli je prepun vitamina i minerala. Pogotovo vitamina A, C i E, kao i vlakana i mnogih drugih antioksidansa. To je bez dileme jedno od najzdravijih povrća koje možete staviti na tanjir. Ključ za očuvanje njegove moći je da ga kuvate što je moguće manje - ili još bolje, nikako. Pouzdani izvori tvrde da je kuvanje na pari najbolji način da se zadrži što više hranljivih materija u hrani.

 

4. Beli luk 

 

Proklijali beli luk, Beli luk
foto: tag2016/Shutterstock

Njegovo visočanstvo beli luk se nalazi u skoro svim kuhinjama sveta. Osim što dodaje malo ukusa hrani, jedno je od najzdravijih povrća. Čak su I rane civilizacije prepoznale njegovu vrednost u borbi protiv infekcija, a on takođe može da uspori očvršćavanje arterija I pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

 

5. Đumbir

 

Đumbir je još jedan sastojak kome se mnogi obraćaju nakon što se razbole. Naravno, bolje ga je koristiti kao preventivu, ali on zaista može pomoći u smanjenju raznih upale, ali I kod mučnine. Takođe može da smanji hronične bolove i može čak da poseduje svojstva za snižavanje holesterola.

 

6. Spanać

 

Spanać
foto: Shutterstock/Maddas

Spanać ne samo što je bogat vitaminom C – već je takođe prepun brojnih antioksidanata i beta karotena, koji mogu povećati sposobnost našeg imunološkog sistema da se bori protiv infekcija. Najzdraviji kada se kuva što je moguće manje, a može se lako iskombinovati sa belim lukom.

 

7. Jogurt

 

Potražite jogurte na kojima je na etiketi odštampana fraza „žive i aktivne kulture“, poput grčkog jogurta. Ove kulture mogu stimulisati vaš imuni sistem da pomogne u borbi protiv bolesti. I pijte obične jogurte, a ne one koji su aromatizovani i puni šećera.

 

8. Bademi

 

Kada je reč o prevenciji i borbi protiv prehlade, vitamin E ima tendenciju da zameni vitamin C. Taj vitamin je rastvorljiv u mastima, što znači da zahteva prisustvo masti da bi se pravilno apsorbovao. Orašasti plodovi, kao što su bademi, prepuni su vitamina i takođe imaju zdrave masti. Odraslima je potrebno samo oko 15 mg vitamina E svakog dana. Porcija od pola šolje badema, što je oko 46 celih, oljuštenih badema, obezbeđuje oko 100 procenata preporučene dnevne količine.

 

 

makonda-tracker