Mnogi se ne usuđuju da prave pogače jer smatraju da je to isuviše komplikovano, međutim, ovaj recept će vas razuveriti.
Pite, pogače, ali i razna peciva su idealno rešenje za obrok, a ako ste uspeli da napravite savršenu pitu, sigurno ćete oduševiti ukućane i pogačom.
Starinski recepti za pogače su provereno dobri, pa ako želite da uživate u neverovatnim ukusima, odmah zasucite rukave i počnite sa spremanjem Popaj pite pogače.
Sastojci:
- 2 decilitra vode
- 2 decilitra kiselog mleka
- 1 jaje
- 30 grama kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1,5 kašičice soli
- 800 grama brašna
Za fil:
- 400 grama spanaća
- 500 grama sira
- 3 jaja
- 1 jaje za premazivanje i susam za posipanje
- 150 grama margarina ili puter za premazivanje testa
Priprema:
Testo umesite od vode, kiselog mleka, kvasca, jajeta i brašna i ostavite ga da nadođe, dok za to vreme pravite fil od spanaća, sira i jaja, koji spremate tako što pomešate sve sastojke i rukama gnječite.
Pola testa rasklagijajte u veliki krug i na jednu polovinu stavite fil, dok ćete drugom polovinom prekriti. Isecite na četiri jednaka trougla i svaki pažljivo urolajte. Postupak ponovite i sa drugom polovinom testa, pa sve premažite jajetom, pospite susamom i stavite u rernu da se peče oko pola sata na 200 stepeni.