zaboravite na njih

Pogoršava simptome, usporava oporavak: Ova hrana i piće je najstrože zabranjena kod prehlade i gripa

0

Znamo šta treba da radimo kada osećamo prve simptome prehlade ili gripa, kao i kako da ublažimo ova stanja, ali jeste li znali šta može da vam oteža i uspori oporavak?

foto: New Africa/shutterstock
foto: New Africa/shutterstock

Neke stavke s ovog spiska su prilično očigledno loš izbor u danima kada se ne osećamo dobro, ali vam garantujemo da ima i onih koje će vas iznenaditi! Jeste li, na primer, znali da citrusno voće može da deluje iritirajuće na sluznice dok smo prehlađeni ili bolujemo od gripa?

 

  • Kafa

 

Kafa
foto: Shutterstock

Potrebno vam je nešto toplo? Skuvajte čaj — on već sadrži kofein i znatno je mudriji izbor od kafe. Budući da ove supstance u kafi ima četiri puta više nego u čaju, kafein će negativno uticati na vaše telo tokom bolesti jer on deluje kao snažan diuretik i može da dovede do dehidracije već slabog organizma.

 

  • Prženo

 

Pomfrit
foto: Shutterstock

Ni kada smo u "top formi", pržena hrana nije dobar izbor, a za ljude narušenog imuniteta koji su oslabljeni virusnom i drugom infekcijom ona može da bude još veći problem. Budući da je prepuna zasićenih masnih kiselina, pržena hrana vam opterećuje digestivni trakt i onemogućava organizam da funkcioniše punom snagom kako bi oporavak trajao kratko i prošao glatko.

 

  • Kupovni sokovi

 

Sok od šljiva, Šljive, Voćni sok
foto: Shutterstock

Ne mislimo samo na gazirana pića — čak i voćni sokovi koji se reklamiraju kao da ih 100 odsto čini voće, ako pažljivo pogledate sastav, videćete ogromnu količinu šećera. On se potom vezuje za krvne ćelije i dodatno slabe imunitet. Zato se držite vode, čaja, supe ili, ako baš želite da se okrepite voćnim sokom, sveže ceđenim voćem.

 

  • Kisela hrana

 

Turšija
foto: Shutterstock

Kako vam kiselina u turšiji, paradajzu, pa čak i u superzdravim citrusima ne bi iritirala već oštećene i otečene sluznice, izbegavajte ovakvu hranu u potpunosti. Ako želite moćne i snažne hranljive materije iz limuna i pomorandže, iscedite ih i pomešajte s mnogo tople vode i medom kako bi vam bili prijatniji.

 

  • Alkoholna pića

 

Vino
foto: Shutterstock, Africa studio

Podrazumeva se da ne pijete, recimo, hladno pivo kada vas boli grlo, ali je veoma važno da znate da alkohol generalno podstiče izbacivanje tečnosti iz tela, što može da bude uzrok dehidratacije. Da ne pominjemo to što mešanje alkoholnih pića s lekovima smanjuje dejstvo medikamenata!


Istraživanja su pokazala da jedna čaša vina uz obrok može da deluje blagotvorno na imunitet, ali to sačuvajte za dane kada se osećate dobro, a kada ste prehlađeni ili bolujete od gripa — navalite na tople čorbice!

 

 

makonda-tracker