pomaže

Košta samo 40 dinara dnevno: Ova namirnica RAZBIJA KAMEN U BUBREGU i ubrzava njegovo izbacivanje

0

Dodajte svojoj obaveznoj terapiji ovu žitaricu i iznenadiće vas koliko ćete brzo uspeti da izbacite kamen iz bubrega

foto: 8H/Shutterstock
foto: 8H/Shutterstock

Šta je, zapravo, kamen u bubregu?


Kamen u bubregu, tj. nefrolitijaza, podrazumeva prisustvo kalcijumske strukture nalik kamenu u sabirnim tubulima, u čašicama i karlici bubrega.
Pored toga što je reč o izuzetno bolnom stanju, ono može da ometa normalan protok urina i pospeši razvoj urinarne infekcije. U proseku, javlja se kod svake dvadesete osobe starosti od 20 do 50 godina.


U pitanju je čvrsta masa koja nastaje izdvajanjem kristala iz urina u urinarnom traktu i oblikuje se u bubregu. Jedan od najčešćih uzroka je visok nivo oksalata u organizmu, a istraživanja su pokazala da se čak 80 kamenova u bubregu sastojci od kalcijum-oksalata.

 

Koji su simptomi kamena u bubregu?

 

  • Probadajući i oštar bol u leđima koji se spušta niz bok do prepone
  • mučnina i povraćanje
  • povišena temperatura
  • prisustvo krvi u urinu
  • otežano mokrenje
  • bol u maloj karlici
  • bol u testisu i
  • češći nagon za mokrenjem

 

Kamen u bubregu
foto: Irina Petrakova_6767/Shutterstock

Šta kad posumnjam na kamen u bubregu?


U slučaju da ste primetili ove simptome, obavezno se javite lekaru kako biste dobili adekvatnu terapiju i što brže eliminisali kamen iz bubrega, pojačajte unos vode i izbegavajte hranu bogatu oksalatima, poput panaća, cvekle i badema. Uz to, i obavezne lekove koje propiše doktor, možete probati kao dodatnu pomoć i jedan od najpopularnijih narodnih lekova za izbacivanje kamena – proso.


Šta je proso?


Proso je žitarica koja se često preporučuje osobama koje pate od kamena u bubregu jer čisti ove organe, eliminiše sluz i pesak, pomaže da se kamenje razbije i lakše izbaci, blagotvorno deluje kod ljudi koji imaju cistitis itd.

 

Proso, Žitarica proso, Proso za bubrege
foto: nblx/Shutterstock

U pitanju bezglutenska žitarica koja efikasno čisti bubrege od peska i sluzi i pomaže da se brže ukloni sitno kamenje iz bubrega i bešike. Ona sadrži obilje hranljivih materija, uključujući vitamine A i E, zatim vitamine iz B kompleksa, kao i mnogo važnih minerala kao što sumagnezijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, sumpor, fluor, jod, natrijum, kalijum... U njegov sastav ulaze i vlakna, belančevine, fitinska kiselina...

 

Budući da kilogram prosa košta nešto više od 200 dinara, ovo je najjeftiniji način da ubrzate oporavak. Budući da vam dnevno treba samo oko 200 grama, to znači da dnevno ne trošite više od 40 dinara.


Kako se koristi proso za izbacivanje kamena i peska iz bubrega?


Isperite 200 grama prosa toplom vodom nad cediljkom, pa stavite proso u veliku teglu (od tri litra). Prelijte do dve trećine tegle vrućom i ključalom vodom, pa poklopite. Dobro promućkajte, umotajte u veću krpu i ostavite da odstoji preko noći.


Ujutro ponovo promućkajte.


Prespite tečnost u drugi sud, a talog od prosa ostavite. Tečnost pijuckajte tokom dana bez ograničenja u pogledu količine, a proso kuvajte u tri čaše vode oko 15 minuta, pa jedite kao kašu za doručak ili uz ručak.

 

 

makonda-tracker