Popularna filipinska adobo piletina pravi se vrlo jednostavno, a pravi odnos začina daje joj specifičan ukus i mekoću
Vojvotkinja od Saseksa Megan Markl je više puta pominjala svoju ljubav prema kulinarstvu, a jedno od jela koje najradije jede i priprema jeste sporo kuvana piletina, za koju kaže da je završena za porodični nedeljni ručak ili večeru.
Jedan od ključnih sastojaka je beli luk, povrće koje je poznato kao zabranjeno u kuhinji kraljice Elizabete II, koja smatra da je nepristojno jesti beli luk jer ostavlja zadah.
Megan, međutim, obožava ovaj mali dodatak i on je neophodan da bi njeno omiljeno jelo od pilećeg mesa bilo toluiko ukusno.
— Uživam da nedeljnom pravim hranu koja se kuva sporo, poput filipinske adobo piletine — ispričala je Marklova jednom prilikom.
— Tako je lako: pomešajte beli luk, soju, sirće, možda malo limuna i ostavite piletinu d apliva u tom sosu dok ne otpadne s kostiju u loncu — posavetovala je Megan u razgovoru za Today. — Poslužite sa smeđim pirinčem i salatom.
Adobo piletina je filipinsko tradicionalno jelo i postoji mnogo različitih varijacija ovog recepta, a ništa manje popularne nisu vezije od svinjetine i govedine. Ključni sastojci često su soja sos, sirće, crni biber i šećer, koji stvaraju lepljivu glazuru i daju bogat ukus.
Ako vam se Meganine instrukcije ne dopadaju jer nije dala precizne mere, probajte i ovaj recept, koji je nešto složeniji od vojvotkinjinog, ali ipak veoma jednostavan.
* Adobo piletina *
Sastojci:
- 1,5 kilogram otkoštene i iseckane piletine
Marinada
- 6 češnja belog luka
- 250 mililitara jabukovog sirćeta
- 2 kašike ulja
- 370 mililitara pilećeg bujona
- 2 kašike soja sosa
- 1 lovorov list
- 1 kašičica semenki crnog bibera
- 1/4 mlevene paprike
- prstohvat kurkume
- peršun po ukusu
Priprema
Marinada
Pomešajte sitno seckan beli luk sa jabukovim sirćetom, pilećim bujonom, lovorovim listom, kurkumom, mlevenom paprikom i soja sosom.
Sve dobro promešajte, pa sipajte preko dobro oprane piletine i ostavite da se marinira u frižideru 1,5-2 sata.
Kuvanje i serviranje
Prebacite u duboku posudu za kuvanje, sve s marinadom, pa ostavite da prokuva. Zatim smanjite na tihu vatru, poklopite i kuvajte pola sata. Pred kraj skinite poklopac i ostavite da se krčka još koji minut, dok ne bude sasvim gotovo.
Zagrejte ulje u tiganju, pa izvadite piletinu iz šerpe i pržite po pet minuta sa svake strane, dok ne bude hrskava. Prebacite je u tanjir za serviranje, pa prelijte umakom.
Pospite peršunom.