Ako pitate kardiologe, da bismo smanjili rizik za nastanak bolesti srca i poboljšali njegovo zdravlje, moramo poći od osnove: pravilne ishrane.
![foto: stockfour/Shutterstock](/data/images/2022/01/28/12/334722_devojkasrceshutterstock-603632939_ff.jpg?ver=1643369378)
Prema podacima objavljenim 2020. godine, u Srbiji od kardiovaskularnih bolesti svake godine umre oko 52.000 ljudi, a u Vojvodini ovakva stanja odnesu 50 odsto života!
Hipokrat je rekao: "Neka hrana bude lek", a kada je reč o bolestima srca, to je definitivno važan deo. Stručnjaci stalno napominju da je zdravo srce ključna pravilna ishrana i da je ona vrlo bitna u prevenciji nastanka kardiovaskularnih oboljenja.
Kardiolozi ističu da ne postoji namirnica koja spasava život, kao i da ne postoji jedna koja će ga odneti. Zbog toga je upravo izbalansirana ishrana ključ: ako povremeno pojedete nešto s ovog spiska, nećete sebi naneti veliku štetu, ali ako svakodnevno konzumirate ove namirnice, imajte u vidu da ne činite dobro za zdravlje svog srca.
- Slanina
![slanina](/data/images/2017/05/27/18/170145_slaninafotoprofimedia1423652585615964_ff.jpg?ver=1643369390)
Više od polovina kalorija u slanini potiče od zasićenih masti, koje podižu nivo LDL holesterola (koji je poznatiji kao ― loš holseterol) i povećavaju rizik za srčani udar ili šlog. Uz to, slanina je puna soli, koja podiže krvni pritisak i čini da se srce više napreže, a da stvar bude gora tu su i konzervansi. Isto važi i za suhomesnate proizvode.
- Crveno meso
![Jagnjetina](/data/images/2021/10/24/13/330037_shutterstock-547025776-1_ff.jpg?ver=1643369400)
Iako je korisno kod nekih stanja, poput sniženog nivoa gvožđa i eritrocita, previše govedine, jagnjetine ili svinjetine povećava rizik za razvoj dijabetesa i srčanih oboljenja. Ovakvo meso sadrži dosta zasićenih masti, koje, kako smo već pomenuli, dovode do povišenog lošeg holesterola.
- Gazirana pića
![Gazirano piće](/data/images/2021/07/19/13/325152_devojkapijagaziranopiceshutterstock-1033381774_ff.jpg?ver=1643369409)
Jedna čaša gaziranog soka s vremena na vreme nije strašna, ali ako ga svakodnevno pijete treba da znate da su ljudi koji konzumiraju gazirano skloniji gojenju, povišenom pritisku, bolestima srca i dijabetesu zbog previše šećera.
- Beli hleb, pirinač i testenina
![Crveni pesto sos, Crveni sos, Sos za testeninu, Testenina, Makarone](/data/images/2021/10/21/15/329924_crvenipestososmakaroneshutterstock-66480571_ff.jpg?ver=1643369421)
Budući da su ove namirnice napravljene od belog brašna, nemaju dovoljno vlakana, vitamina i minerala, a lako se pretvaraju u šećere, koje telo deponuje kao masti. Zato se stvaraju masne naslage u predelu struka i povećava rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa.
- Alkohol
![Vino](/data/images/2021/10/20/15/329880_vino-shutterstock-391495360_ff.jpg?ver=1643369434)
Umereno i povremeno konzumiranje vina može da bude korisno, ali ako alkoholna pića koristite češće, povećavate rizik za visok pritisak i povišene trigliceride.
- Puter
![puter](/data/images/2017/08/23/17/183719_profimedia0345402534_ff.jpg?ver=1643369446)
Budući da obiluje zasićenim mastima, ova namirnica koja se često koristi može da dovede do povišenog holesterola, bolesti srca i začepljenih krvnih sudova. Kad god možete, zamenite puter biljnim uljima ili namazima i produžićete sebi život.