klonite je se

Deo je naše svakodnevice i ― TIHI UBICA: Hrana koja polako razara zdravlje SRCA

1

Ako pitate kardiologe, da bismo smanjili rizik za nastanak bolesti srca i poboljšali njegovo zdravlje, moramo poći od osnove: pravilne ishrane.

foto: stockfour/Shutterstock
foto: stockfour/Shutterstock

Prema podacima objavljenim 2020. godine, u Srbiji od kardiovaskularnih bolesti svake godine umre oko 52.000 ljudi, a u Vojvodini ovakva stanja odnesu 50 odsto života!


Hipokrat je rekao: "Neka hrana bude lek", a kada je reč o bolestima srca, to je definitivno važan deo. Stručnjaci stalno napominju da je zdravo srce ključna pravilna ishrana i da je ona vrlo bitna u prevenciji nastanka kardiovaskularnih oboljenja.

 

Kardiolozi ističu da ne postoji namirnica koja spasava život, kao i da ne postoji jedna koja će ga odneti. Zbog toga je upravo izbalansirana ishrana ključ: ako povremeno pojedete nešto s ovog spiska, nećete sebi naneti veliku štetu, ali ako svakodnevno konzumirate ove namirnice, imajte u vidu da ne činite dobro za zdravlje svog srca.

 

  • Slanina

 

slanina
foto: Profimedia

Više od polovina kalorija u slanini potiče od zasićenih masti, koje podižu nivo LDL holesterola (koji je poznatiji kao ― loš holseterol) i povećavaju rizik za srčani udar ili šlog. Uz to, slanina je puna soli, koja podiže krvni pritisak i čini da se srce više napreže, a da stvar bude gora tu su i konzervansi. Isto važi i za suhomesnate proizvode.

 

  • Crveno meso

 

Jagnjetina
foto: Shutterstock

Iako je korisno kod nekih stanja, poput sniženog nivoa gvožđa i eritrocita, previše govedine, jagnjetine ili svinjetine povećava rizik za razvoj dijabetesa i srčanih oboljenja. Ovakvo meso sadrži dosta zasićenih masti, koje, kako smo već pomenuli, dovode do povišenog lošeg holesterola.

 

  • Gazirana pića

 

Gazirano piće
foto: Shutterstock

Jedna čaša gaziranog soka s vremena na vreme nije strašna, ali ako ga svakodnevno pijete treba da znate da su ljudi koji konzumiraju gazirano skloniji gojenju, povišenom pritisku, bolestima srca i dijabetesu zbog previše šećera.

 

  • Beli hleb, pirinač i testenina

 

Crveni pesto sos, Crveni sos, Sos za testeninu, Testenina, Makarone
foto: Shutterstock

Budući da su ove namirnice napravljene od belog brašna, nemaju dovoljno vlakana, vitamina i minerala, a lako se pretvaraju u šećere, koje telo deponuje kao masti. Zato se stvaraju masne naslage u predelu struka i povećava rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa.

 

  • Alkohol

 

Vino
foto: Shutterstock, Africa studio

Umereno i povremeno konzumiranje vina može da bude korisno, ali ako alkoholna pića koristite češće, povećavate rizik za visok pritisak i povišene trigliceride.

 

  • Puter

 

puter
foto: Profimedia

Budući da obiluje zasićenim mastima, ova namirnica koja se često koristi može da dovede do povišenog holesterola, bolesti srca i začepljenih krvnih sudova. Kad god možete, zamenite puter biljnim uljima ili namazima i produžićete sebi život.

 

 

makonda-tracker