dijetetičar savetuje

Nije baš sve slatkog ukusa zabranjeno: Evo koje voćke i u kojoj količini mogu da jedu DIJABETIČARI

0

Ljudi kojima je dijagnostikovan dijabetes moraju da budu oprezni prilikom odabira namirnica, a mnogi se pitaju smeju li uopšte da uživaju u zdravom i svežem voću. Stručnjaci kažu ― naravno, ali oprezno!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Za dijabetičare konzumiranje voća može biti pomalo zbunjujuće: preporučuje im se unos svežeg voća zbog bogatog nutritivnog sastava, ali je ukus uglavnom veoma sladak. Znači li to da će im i nivo glukoze u krvi skočiti već s prvim zalogajima?


Mnogi moji klijenti koji imaju dijabetes su zabrinuti jer nisu sigurni kako se voće uklapa u njihov jelovnik ― kaže američka dijetetičarka Fara Kan.


Kako ona ističe, prirodna fruktoza i glukoza u voću razlikuje se od prerađenih šećera u slatkišima i gaziranim pićima.

 

Voće pruža vitamine i minerale, a sadrži i vlakna koja usporavaju varenje, pa i glukoza ulazi u krvotok sporije ― kaže Kanova.


Ona preporučuje da se dijabetičari drže svežeg i samrznutog voća i da izbegavaju konzervisano i sušeno, koje može da sadrži više dodatog šećera ili da mu poraste glikemijski indeks sušenjem.


Ovo su neke od voćki koje se obično preporučuju ljudima koji pate od dijabetesa, kaže Kanova.

 

 

  • Jabuke (glikemijski indeks: 35)

 

jabuka, beli zubi, Zdrav život
foto: Profimedia

Ovo voće sadrži dosta biljnih vlakana, najviše u kori, pa ne bi trebalo da se ljušti. Preporučuje se jedna manja jabuka.

 

  • Kruške (glikemijski indeks: 30)

 

kruške
foto: Shutterstock

I ovo voće poznato je po visokom udelu vlakana, a takođe se uglavnom savetuje da se u jednoj porciji nađe jedna manja kruška.

 

  • Jagode (glikemijski indeks: 25)

 

jagode, Jagode
foto: Shutterstock

Iako se zbog njihovog slatko ukusa to nikad ne bi reklo, jagode imaju niži glikemijski indeks, a bogate su vlaknima, antioksidansima, vitaminima... Idealan su izbor za zdravu kašu, u kombinaciji s ovsenim pahuljicama, jogurtom, spanaćem... Obično se savetuje da u jednoj porciji bude jedna šolja jagoda, odnosno oko 150 grama.

 

  • Banane (glikemijski indeks: 60)

 

banana, banane
foto: Profimedia

Kanova savetuje da birate zelene banane jer njihov nivo šećera raste kako sazrevaju. Budući da imaju visok glikemijski indeks, ne sme se jesti više od pola banane po porciji.

 

  • Kupine (glikemijski indeks: 25)

 

kupine
foto: Profimedia

I ovo voće obiluje antioksidansima, a zbog duplo više vlakana bolji su izbori od jagoda. Dijabetičarima je dozvoljeno da ih jedu u istoj količini: po najviše 150 grama.

 

  • Breskve (glikemijski indeks: 35)

 

Breskve
foto: Shutterstock

Svačije omiljeno voćno osveženje u letnjim mesecima obiluje hranljivim materijama, a istraživanje koje je predstavljeno na okupljanju Američkog hemijskog društva 2012. pokazalo je da breskve, nektarine i šljive sadrže bioaktivna jedinjenja koja pomažu u borbi protiv dijabetesa povezanog s gojaznošću. Savetuje se konzumiranje jedne breskve srednje veličine.

 

  • Kivi (glikemijski indeks: 50)

 

Kivi
foto: Profimedia

Ovaj bogati izvor vitamina C poželjan je u kombinaciji s jogurtom i preporučuje se da je po porciji pojede najviše jedan i po kivi.

 

  • Pomorandže (glikemijski indeks: 35)

 

Pomorandža
foto: Profimedia

U jednoj pomorandži srednje veličine nalazi se tri grama vlakana i 51 miligram vitamina C, pa je ova količina i dozvoljena i poželjna za zdravu užinu.

 

  • Višnje (glikemijski indeks: 22)

 

Višnje
foto: Shutterstock

Slatko-kisela voćka koja je i te kako bogata antioksidansima savršen je izbor za dijabetičare, a mogu pojesti jednu šolju, odnosno do 150 grama.

 

  • Dinja (glikemijski indeks: 60)

 

Dinja
foto: Profimedia

Ova osvežavajuća voćka specifičnog ukusa puna je vlakana i brojnih nutrijenata, a zbog visokog glikemijskog unosa treba biti vrlo oprezan s njom, pa porcija dinje ne treba da sadrži više od 150 grama.

 

 

makonda-tracker