efikasno

Sačuvaće svežinu i odložiti truljenje: Ovo je najjednostavniji način da JAGODE TRAJU DUŽE

0

Pored brojnih prednosti, jagode imaju jednu krupnu manu — kvare se veoma brzo, pa ih često bacamo

foto: Malivan_Iuliia/Shutterstock
foto: Malivan_Iuliia/Shutterstock

Jagode su najbolji primer voćke koja spaja sve najbolje: izuzetan ukus, malo kalorija, obilje hranljivih materija i nizak glikemijski indeks.


U 100 grama jagoda nalaze se 32 kalorije, a ovo voće je poznato kao odličan izvor vitamina C, zatim antocijana, fenola, mangana, kalijuma, folata itd.

 

Poznato je da jagode pozitivno deluju na telo u procesu mršavljenja, za snižavanje LDL holesterola, u prevenciji dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma, jačaju imunitet, pomažu u regulaciji krvnog pritiska itd.

 

Ipak, jagode imaju i jednu manu — kvare se verovatno brže nego bilo koje drugo voće!

 

jagode
foto: Profimedia

Postoji, srećom, način da im se produži vek, a on je prilično jednostavan.
Kako da jagode traju duže?


Sve što je potrebno jeste da pomešate pola šolje alkoholnog sirćeta s dve i po šolje vode u dubljoj činiji, pa da potopite jagode da ostoje u ovoj mešavini nekoliko minuta.


Na taj način će sirće suzbiti spore buđi i bakterija, zbog čega će jagode sporije propadati. Važno je napomenuti da jagode neće "povući" miris i ukus sirćeta, tako da ćete bezbrižno moći da uživate u svakom zalogaju!

 

jagode, Jagode
foto: Shutterstock

Ako niste strpljivi i deo jagoda biste pojeli odmah, a želite temeljno da ih osušite, stavite ih na papirni ubrus kako bi se lakše ocedile.


Ovaj trik za prodžavanje veka jagoda efikasan je kod svih bobica, uključujući maline i borovnice.

 

 

makonda-tracker