Pored brojnih prednosti, jagode imaju jednu krupnu manu — kvare se veoma brzo, pa ih često bacamo
Jagode su najbolji primer voćke koja spaja sve najbolje: izuzetan ukus, malo kalorija, obilje hranljivih materija i nizak glikemijski indeks.
U 100 grama jagoda nalaze se 32 kalorije, a ovo voće je poznato kao odličan izvor vitamina C, zatim antocijana, fenola, mangana, kalijuma, folata itd.
Poznato je da jagode pozitivno deluju na telo u procesu mršavljenja, za snižavanje LDL holesterola, u prevenciji dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma, jačaju imunitet, pomažu u regulaciji krvnog pritiska itd.
Ipak, jagode imaju i jednu manu — kvare se verovatno brže nego bilo koje drugo voće!
Postoji, srećom, način da im se produži vek, a on je prilično jednostavan.
Kako da jagode traju duže?
Sve što je potrebno jeste da pomešate pola šolje alkoholnog sirćeta s dve i po šolje vode u dubljoj činiji, pa da potopite jagode da ostoje u ovoj mešavini nekoliko minuta.
Na taj način će sirće suzbiti spore buđi i bakterija, zbog čega će jagode sporije propadati. Važno je napomenuti da jagode neće "povući" miris i ukus sirćeta, tako da ćete bezbrižno moći da uživate u svakom zalogaju!
Ako niste strpljivi i deo jagoda biste pojeli odmah, a želite temeljno da ih osušite, stavite ih na papirni ubrus kako bi se lakše ocedile.
Ovaj trik za prodžavanje veka jagoda efikasan je kod svih bobica, uključujući maline i borovnice.