Nutricionisti su protumačili šta znače interesantne brojke o krompiru kakav se na našim prostorima jede već dugo i sve popularnijem batatu
Krompir je jedna od najčešće korišćenih namirnica u Srbiji, a i slatki krompir ili batat postaje sve popularniji. Koliko je koji krompir zdrav i koji je od ove dve vrste zdraviji, odgovorila je nutricionistkinja i dijetetičarka Melisa Mejer, piše Mondo.
Slatki krompir
Sto grama slatkog krompira ima oko 70 kalorija, 1,9 grama proteina, 14,1 gram ugljenih hidrata, 5,6 grama šećera, 0,1 gram masti i tri grama vlakana.
Ako vam ti brojevi ne znače mnogo – slatki krompir sadrži dosta ugljenih hidrata i malo vlakana, ali dobra stvar je da su ovi ugljeni hidrati kvalitetni, imaju nizak glikemijski indeks, što znači da se polako troše i neće naglo povećati nivo šećera u krvi.
Dobra stvar je što slatki krompir sadrži i antioksidant beta-karoten, koji se u telu pretvara u vitamin A.
Beli krompir
U sto grama belog krompira ima oko 58 kalorija, 2,3 grama proteina, 12,9 grama ugljenih hidrata, 0,6 grama šećera, 0,1 gram masti i 1,6 grama vlakana.
Dakle, i ova vrsta krompira sadrži dosta ugljenih hidrata, ali za razliku od onih koji se nalaze u batatu, ovde nije reč o niskom glikemijskom indeksu.
Glavna razlika je u tome što beli krompir sadrži određenu vrstu skroba, tj. vlakana koji se sporije vare i izazivaju fermentaciju, prilikom čega se stvaraju određene supstance koje dobro utiču na zdravlje creva.
Ove supstance se razvijaju kada se krompir obari i ohladi, pa se konzumira hladan.
Takođe, beli krompir sadrži i skoro dvostruko više kalijuma nego slatki krompir, što je važno za nervni sistem i funkcionisanje mišića.
Postoji li bolji?
Kao zaključak, nutricionistkinja Mejer navodi da, sve dok nisu prženi u dubokom ulju, krompiri bilo koje vrste treba da se nađu na našem tanjiru.
— Da, slatki krompir ima niži glikemijski indeks, malo više vlakana i beta-karoten, ali je beli bogatiji kalijumom i to je jedan od retkih izvora ove određene vrste skroba koja je dobra za creva — poručuje Mejer.