jeste li čuli za nju?

Kažu da se gubi 6 kilograma za 7 dana: Šta je KROMPIR DIJETA i koja su njena pravila?

0

Postoje različite varijante, a za onu najpopularniju i najrigozorniju nutricionisti ne vole ni da čuju

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jedna od najpopularnijih dijeta na svetu godinama je tzv. krompir dijeta, za koju mnogi kažu da im je pomogla da se za kratko vreme reše viška kilograma: čak šest za nedelju dana. Spada u režime ishrane kojima nutricionisti nisu oduševljeni i koji se obično ne preporučuju, naročito ne na duže staze jer nije izbalansirana i raznovrsna.

 

  • Kako se drži krompir dijeta?


Njena pravila su jednostavna: jedete krompir. Možete ga jesti kuvan, pečen ili kao pire... Bilo kako osim u obliku čipsa!

 

Kako piše GoodTo, u toku dana bi na njoj trebalo jesti od jednog do 2,5 kilograma krompira, a to se odnosi na obični beli i crveni krompir, a ne i na slatki batat.


Ovaj portal dalje preporučuje da se tokom držanja ovog režima ishrane izbegavaju fizičke aktivnosti, kao i da se ne savetuje da se ona drži neki duži period.

 

Krompir
foto: Shutterstock/ffolas

Pre nekoliko godina, u emisiji "Kako dobro smršati" na britanskom Kanalu 4 žena po imenu Karolina pričala je o svom iskustvu s ovom dijetom i priznala da više nije ljubiteljka krompira.


Bukvalno mi je muka i umorna sam od krompira — istakla je i dodala: — Nisam mogla da poverujem!


Ona je, prema pisanju pomenutog portala, izgubila 5,5 kilograma za nedleju dana, a njena drugarica Šarmejn samo dva.

 

Kako dodajte GoodTo, iako daje rezultate, nije preporučljivo hraniti se na ovakav način više od sedam dana zaredom.


Upamtite da, iako je popularna, ovakva dijeta nije po volji mnogih zdravstvenih radnika jer nije izbalansirana. Brzo mršavljenje može da bude opasno i ne daje dugoročne rezultate — rekao je u istoj emisiji dr Aleksandar van Taleken.

 

  • Šta sme da se jede?


Postoje različite varijante krompir dijete, a najrigoroznija je ona po kojoj se ne jede ništa osim krompira, uz dodatak biljaka i začina.

 

Krompir
foto: Shutterstock

Ipak, popularna je i verzija koja nije toliko teška i stroga i u kojoj može da se jede druga hrana biljnog porekla, poput voća, mahunarki i drugogo povrća, pa čak i žitarice. U manjoj količini su dozvoljeni čak i majonez i domaći kečap, kao i so, ali se ne preporučuje da se ona izbegava ili makar svede na minimum.
Što se tiče pića, u manje rigoroznim verzjiama mogu da se poju voda, crna kafa, biljni čaj i limunada, a u najstrožim ništa osim vode.

 

  • Šta ne sme da se jede?


U zavisnosti od toga koliko je stroga varijanta za koju se odlučite, zabranjene su različite namirnice.


Podrazumeva se da brza hrana nije preporučljiva, a isto važi i za grickalice, slatkiše, gazirane sokove, zaslađenu kafu i čaj. U većini varijanti dijete zabranjene su dodate masti, puter, koštunjavo voće, smeenke i avokado.


Uglavnom su strogo zabranjeni testenina, čips, beli hleb, kao i sve vrste mesa, jaja i mlečni proizvodi, što je jedan od glasnih razloga što nutricionisti nisu oduševljeni ovakvim načinom ishrane.

 

U svakom slučaju, ukoliko se razmatra ovakav režim ishrane, vrlo je važno najpre o tome obavestiti lekara i čuti njegovo mišljenje i savet.

 

 

makonda-tracker