obratite pažnju

Stalan umor je samo jedan od njih: 5 znakova da vašem telu nedostaje KALIJUMA

0

Kalijum je neophodan našem organizmu, a ukoliko ga fali, može doći do hipokalemije, koja daje različite i upozoravajuće simptome...

foto: siam.pukkato/shutterstock
foto: siam.pukkato/shutterstock

Kalijum je neophodan našem organizmu kako bi pravilno funkcionisao. On ima brojne uloge, od prenosa nervnih impulsa kroz organizam, što omogućava pravilan rad mišića, pa do regulisanja telesnih tečnosti i ravnoteže minerala u našem orgnaizmu.

 

 

Kalijum ima funkciju u kontroli krvnog pritiska, mišićnoj kontrakciji, deobi ćelija, regulacija kiselobazne ravnoteže, pa zbog toga, ukolilko ste hronično umorni, imate grčeve, nadutost, možete posumnjati da vašem organizmu fali kalijuma. Takođe, on ublažava posledice preterane konzumacije soli, štiti krvne sudove i snižava visoki krvni pritisak.

 

Hipokalemija jeste naziv za nedostatak kalijuma u krvi, pa ukoliko ne unosite preporučenu dozu od 4700 mg dnevno, možete imati problema sa podrhtavanjem srca, grčevima u mišićima ili napadima nesvestice.

 

Kalijum možete pronaći u ovim namirnicama, a ovo su najčešći simptomi manjka kalijuma i znak da počnete da vodite računa o tome.

 

Bol u nogama, Štikle, Otečene noge, Tromb, Trombofilija, Tromboza
foto: megaflopp/Shutterstock
  • Umor

 

Ako ste stalno umorni, a spavate koliko bi trebalo, manjak kalijuma može biti uzrok tome. Umor je povezan i sa stresom, lošom ishranom i nedostatatkom sna, što su isto problemi vezani za manjak kalijuma u organizmu.

 

  • Grčevi u mišićima

 

Ako osećate bolove ili grčeve tokom celog dana ili tokom vežbanja, to može ukazivati da je nivo kalijuma u telu nizak, jer je on nužan za pravilan rad mišića.

 

  • Visok krvni pritisak

 

Bez dovoljno kalijuma u telu, krvni sudovi se mogu sužavati, a to vodi do povišenog krvnog pritiska. 

 

  • Nadutost

 

Telo ima problem s regulisanjem soli u organizmu kada falil kalijuma. To može voditi do stalne nadutosti! Povedite računa ukoliko je često osećate.

 

  • Slabost, vrtoglavica...

 

Veliki pad kalijuma u organizmu vodi do usporavanja otkucaja srca, a ukoliko osećate i trnjenje ruku i nogu, javite se lekaru.

 

 

 

makonda-tracker