Čičoka - izvor vitamin i aminokiselina

0
Ova neugledna, gomoljasta biljka pomalo je zaboravljena na našim prostorima, dok visoko kotira na lestvici najzdravijih namirnica sveta zbog bogatstva vitamina, minerala i aminokiselina

Čičoka ili jerusalimska artičoka je višegodišnja biljka slična suncokretu, ima lep žut cvet, a stabljika može da naraste i više od dva metra. Razmnožava se krtolama koje su vretenaste i izdužene, slične krompiru, ali za razliku od njega umesto skroba sadrže inulin, svakako najznačajniji nutricionistički benefit ovog povrća. Ukus sveže čičoke je blago slatkast i pomalo podseća na aromu lešnika.

 

INULIN

Inulin je polisaharid koji sadrži i fruktozu. Budući da je reč o biljnom vlaknu koje ne može da se razgradi u želucu, taj proces započinje u debelom crevu. Takođe, on je i dobar probiotik, što znači da stimuliše razvoj korisnih bakterija u crevima, tačnije bifidobakterija i acidofila koje imaju višestruko delovanje na zdravlje. Ove bakterije eliminišu štetne mikroorganizme crevne flore kao što su ešerihija koli, salmonela i kandida, sprečavaju infekcije, poboljšavaju apsorpciju minerala, naročito kalcijuma, magnezijuma i gvožđa, smanjuju nivo toksina u organizmu i jačaju imunitet. Inulin može biti dobar saveznik kod uzimanja antibiotika pošto obnavlja crevnu floru, ali i normalizuje nivo triglicerida i holesterola u krvi.

 

NUTRITIVNE VREDNOSTI 

Slično krompiru, čičoka je bogata kalijumom, kalcijumom, gvožđem, folnom kiselinom, kao i vitaminima B1, B2, D i provitaminom A. Ova hranljiva biljka interesantna je i po tome što predstavlja izvor esencijalnih aminokiselina koje organizam nije u mogućnosti sam da proizvede. Ima nisku energetsku vrednost, svega 79 kalorija u 100 grama. Međutim, treba biti oprezan, a zbog velikog sadržaja kalcijuma, čičoka se ne preporučuje osobama sa kontrolisanim unosom pomenutog minerala. Može da izazove pojavu gasova i treba je postepeno uvesti u ishranu kako bi se organizam navikao na ovu specifičnu biljku.

 

ČIČOKA I ZDRAVLJE

Uvođenjem ove biljke u ishranu može znatno poboljšati zdravlje bolesnika i olakšati im tegobe. Čičoka predstavlja veoma kvalitetno povrće visoke hranljive vrednosti jer sadrži oko 21 odsto ugljenih hidrata, oko 17 odsto proteina, 1,5 odsto masti, 0,2 odsto mineralnih materija i oko 1,1 odsto vitamina. Osnovni sastojak ugljenih hidrata je pomenuti inulin koji je veoma važan u ishrani dijabetičara. Takođe, čičoka može pomoći kod mnogih oboljenja kao što su anemija, osteoporoza, kod kardiovaskularna oboljenja, hemoroida, ali i u prevenciji ovih bolesti.

 

Kendis Svonpul: Kvalitetna ishrana - ključ zdravlja

Zaštitno lice brojnih svetskih brendova i jedan od Viktorija Sikret anđela, atraktivna Kendis Svonpul, nije olako pronašla svoje mesto u svetu modelinga. Kroz pubertet, ova lepotica suočavala se sa brojnim poremećajima u ishrani koji su dovodili čak i do anoreksije. Kendis veruje da su kvalitetna ishrana i trening, ključ zdravog organizma. Kako je izjavila u jednom intervjuu, veliki problem bio joj je da se odrekne hleba, ali je uspela da nađe adekvatnu zamenu u čičoki koja joj pruža neophodnu energiju, a pri tom ne narušava njenu vitku figure.

 

RECEPT

Čorba od čičoke

CENA: 290 din // VREME PRIPREME: 30 min // BROJ OSOBA: 4

Sastojci:

 

  • 4 krtole čičoke
  • 2 šargarepe
  • koren peršuna sa listom
  • 150 g kuvanog krompira
  • kašika bezglutenskog brašna
  • 3 kašike maslaca
  • 2 dl pavlake
  • so

 

 

Priprema:

Šargarepu i peršun oprati, iseckati na tanke kolutove i pržiti na maslacu dok ne porumene, zatim dodati brašno i litar posoljene vode. U međuvremenu čičoku oprati, tanko je oljuštiti i iseći na kockice. U ključalu vodu staviti čičoku, a kada omekša dodati krompir isečen na kocke. Gotovu čorbu začiniti pavlakom i seckanim lišćem peršuna.

 

Vladimir Petković

 

makonda-tracker