snižavaju šećer

Ukusno, zasitno, a SUPERZDRAVO: 5 namirnica koje i dijabetičari mogu da jedu svaki dan

0

Sve više ljudi ima problem sa povišenim nivoom šećera u krvi, što zahteva i regulisanje ishrane. Nije sve što je zdravo istovremeno i bezukusno. Postoje namirnice koje dijabetičari mogu uzimati bez ograničenja, a uz to i pomoći organizmu da se izbori sa dijabetesom. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Dijabetes je trajno stanje i ne poznaje starosne granice.


Nedostatak simptoma u početku može da sakrije pravu dijagnozu. Umor, osećaj velike gladi i žeđi su neki od simptoma, ali često na to ne obratimo odmah pažnju.

 

Visok nivo šećera u krvi oštećuje male krvne sudove bubrega, srca, očiju, nervnog sistema i kapilarne mreže na periferiji. Zato nedovoljno lečen ili nelečen dijabetes može dovesti do oboljenja srca (kardiovaskularnih bolesti), šloga (moždanog udara), bolesti bubrega, slepila i oštećenja nervnog sistema i nerava posebno donjih ekstremiteta.

 

Međutim, zdravim načinom života možemo dosta pomoći našem organizmu i, možda, sprečiti pojavu dijabetesa.


Ono što će, pored ustaljenih obroka i redovne terapije, pomoći vašem organizmu da reguliše nivo šećera svakako jesu sledece namirnice.

 

Bundeva

 

bundeva, Bundeva
foto: Shutterstock

Ovo je namirnica bogata polisaharidima koji snižavaju šećer u krvi, a najlakše ćete je spremiti kao ukusnu čorbu koja ce postati vaš omiljeni obrok.
 

Semenke lana

 

seme lana
foto: Profimedia

Trideset semenki dnevno sameljite ili iseckajte i zatim to dodajte u jogurt, a efekat je neizostavan ukoliko se pridržavate svih pravila.

 

Sočivo

 

Sočivo, Čorba od sočiva
foto: Profimedia

Odličan izvor vitamina B6, fosfora, magnezijuma, gvožđa, a sjajna vest je da ne sadrži loš holesterol.


Rastvorljiva vlakna kojima sočivo obiluje snižavaju nivo glukoze i na taj način smanjuju potrebu za insulinom kod osoba obolelih od dijabetesa.

 

Nar

 

Nar
foto: Shutterstock/GoncharukMaks

Nar se smatra najzdravijim voćem, a na Bliskom istoku i u Indiji se tradicionalno koristi za prevenciju i ublažavanje dijabetesa. Još uvek se ne zna kako tačno deluje, ali pretpostavke su da smanjuje insulinsku rezistenciju.

 

Brokoli

 

Brokoli
foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

Idealno povrće za osobe sa dijabetesom je brokoli, sadrži prah koji sadrži koncentrisani ekstrakt brokolija i snižava nivo šećera u krvi za 10 odsto.

 

 

makonda-tracker