Ono što se odrazi na našu kožu uglavnom je direktno povezano sa onim što se događa u našem organizmu! Lepota naše kože zavisiće i od hrane koju unosimo, pa je neophodno prvo odrediti njen tip, a onda i hranu koja nam je zabranjena, odnosno poželjna!
Ne treba da naglašavamo koliko je nega kože važna. Ipak, iako često mislimo da je dovoljno koristiti niz proizvoda, krema, maski koji utiču na to da ona izgleda mladoliko i sveže, zaboravljamo ponekad da se na njoj odražava i stanje našeg organizma iznutra. Naravno, na to koliko će naša koža izgledati zdravo u velikoj meri utiče i hrana koju unosimo.
Međutim, nije dovoljno samo otići na dijetu. Pre nego što napunite svoja kolica za kupovinu, budite prvo sigurni u to koji tip kože imate, jer to je od najvećeg značaja.
Zbog čega? Od tipa vaše kože zavisi i koje namirnice (ne) treba da konzumirate.
Koji su tipovi kože?
Generalno, podela izgleda ovako:
- suva
- normalna
- masna
- kombinovana
Kako ističe njujorški dermatolog Majkl Grin, ako vaša koža izgleda:
sjajno, imate masnu kožu
crveno ili iritirano, imate suvu kožu
masno u nekom području, a suvo u drugom, imate kombinovanu kožu
Najbolja i najgora hrana za suvu kožu
Ako je vaša koža suva, možda je žedna. Jasno, moramo voditi računa o hidrataciji. Pijte 2 litra vode svakog dana, ali možete vodu dodatno uneti i kroz voće i ostale namrinice, na primer, lubenice.
Hidrirajte kožu kroz namirnice bogate masnim kiselinama:
- avokado
- maslinovo ulje
- losos
Prekomerni kofein i alkohol su isušivači, pa bi ih trebalo iskoreniti ili smanjiti na određenu meru. Ipak, suva koža nije uvek problem nedovoljne hidratacije, već na to mogu uticati nedostatak vitamina A i C.
Povećajte unos spanaća i brokolija.
Najbolja i najgora hrana za masnu kožu
Ukoliko imate masnu kožu, bilo bi dobro izbaciti ulje iz ishrane, ali ni to nije nužno najbolji put ka ispravnoj nezi. Antiinflamatorna ulja mogu, zapravo, pozitivno uticati! Probajte sa namirnicama koje ih sadrže:
- riba
- lan
- masline
Svakako, treba ograničiti ukus hrane poput prženih krompirića i smanjiti unos šećera na minimum.
Prevencija prekomernog sebuma i zapušenih pora može biti laka kada rafinisane ugljene hidrate zamenimo celim zrnom pšenice, a unosimo ribu, piletinu umesto crvenog mesa. Dobro je i šećer zameniti prirodnim šećerom koji nalazimo, recimo, u voću.
Najbolja i najgora hrana za kombinovanu kožu
Kako je kombinovana koža kombinacije suve i masne, najbolje je kombinovati plan ishrane dobar za oba tipa.
Oni ne moraju izbaciti ugljene hidrate u potpunosti, ali treba obratiti pažnju na zrna ili pšenicu koju unosimo.
Ugljeni hidrati uzrokuju često upale i narušavaju ravnotežu onih ljudi koji imaju kombinovanu kožu.
Birajte one koji imaju visok nivo proteina i nizak glikemijski indeks, poput smeđeg pirinča i kinoe.