da li ste znali?

Samokontrola vam nije jača strana? Ovo su najčešći razlozi zbog kojih JEDEMO i kada nismo istinski željni hrane

0

Nemojte dozvolite da vas svakodnevne preokupacije, problemi i osećaj bespomoćnosti dovedi do zdravstevnih tegoba i viška kilograma.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ubrzan način života, industrijska hrana i nedovoljno unetih vitamina vitamina i minerala neretko može dovesti do enormnog osećaja gladi, ali i viška kilograma koji nam stvaraju nelagodu i osećaj letargije.

 

Ukoliko često osećate glad, želju za grickalicama i nervozu to su signali da nešto ne radite kako treba, a ovo su neki od razloga zbog kojih se to dešava.

 

1. Emocije 

 

Svakodnevni stres, obaveze, problemi mogu dovesti do emocionalnog prejedanja i želje za osećajem zadovoljstva, što u rekordnom roku može da vam pruži hrana, naročito slatkiši. Umesto što ćete pojesti hamburger i parče torte, glad zavarajte svežim voćem ili čašom mineralne vode.

 

2. Dosada

 

Neretko možemo videti osobe koje uz film, seriju ili svakodnevne obaveze konzumiraju slane krekere, čokoladu, čips, pecivo, a da nisu ni svesni koliku količinu su uneli tokom dana. Ova navika može biti veoma štetna za zdravlje, te pokušajte da je izbegnete.

 

Tegle, Frižider, Hrana, kilogrami
foto: Profimedia

 

3. Uznemirenost i osećaj umora

 

Čim osetimo dodatno opterećenje prvo nam na pamet pada hrana koja će nam podići nivo šećera u krvi, vratiti energiju i osećaj užitka, ali umesto nezdrave namirnice, napravite voćni čaj ili kašičicu meda sa cejlonskim cimetom koji će zavarati trenutno stanje.

 

4. Ne možete odoleti hrani koja je pred vama

 

Ukoliko ste već obavili ručak i večeru, a vaša porodica je pripremila dodatan obrok ili poslasticu, ostanite dosledni svom rasporedu jer ćete tako imati miran san, koncentraciju i energiju.

 

 

 

makonda-tracker