probajte

Pomoći će vam da SMRŠATE: Evo u koje doba dana treba jesti čokoladu ― NAUČNO DOKAZANO

0

Nova studija Medicinske škole Univerziteta Harvard dala je zanimljiva nova saznanja o uticaju mlečne čokolade na zdravlje

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kako je pokazalo istraživanje harvardskih stručnjaka, konzumiranje mlečne čokolade u jutarnjim satima može da pomogne u sagorevanju masnih naslaga i smanjenju šećera u krvi tokom dana.


U eksperimentima je učestovovalo 19 žena u postmenopauzi, a svakodnevno su jele 100 grama čokolade. Jedna grupa konzumirala je svačiji omiljeni slatkiš izjutra, a druga uveče. Rezultati su pokazali da su žene koje su čokoladu jele ujutro tokom dana unosile manje kalorija!

 


Potrebno je još istraživanja na većem uzorku ljudi i različitim tipovima učesnika pre nego što se donese konačni zaključak ― napominje nutricionistkinja Kritika Agnani iz američkog Medicinskog centra "Sent Dejvid".


Težina se kod žena koje su čokoladu jele u jutarnjim satima nije menjala, smanjio im se obim struka i poboljšao sastav crevne flore nakon dvonedeljenog eksperimenta.

 

Čokolada
foto: Profimedia

Kako su istakli autori ove studije, važne su i godine učesnica istraživanja.


Veruje se da mlečna čokolada doprinosi gojenju zbog visokog sadržaja masti, šećera i kalorijske vrednosti. Navika da se jede čokolada povezana je s dugotrajnim povećanjem telesne težine u zavisnosti od količine, naročito kod žena u postmenopauzi, koje su sklonije gojenju ― navodi se u izveštaju.

 

Inače, nešto slično su pre nekoliko godina dokazali izraelski stručnjaci s Univerziteta u Tel Avivu, koji su utvrdili da jutarnja konzumacija proteina i ugljenih hidrata može da spreči žudnju za slatkišima u toku dana. U pitanju je istraživanje koje je trajalo 32 nedelje, a učestvovalo je 193-oje gojaznih ljudi.  Interesantno, ovom studijom je utvrđeno da oni koji dan počinju niskokaloričnim obrokom kasnije često krišom jedu nezdravu hranu.

 

 

makonda-tracker