Ako pokušavate da skinete koji kilogram ili želite da održite dobru liniju i tokom zime, evo šta bi trebalo da jedete za doručak.
Pečurke su savršen dodatak mnogim jelima, tost sa avokadom ukusniji je ako dodate malo pečuraka, omlet sa pečurkama mnogima je omiljeni doručak... Ali pečurke nisu samo ukusne, one su i savršena namirnica koja će vas učiniti sitim dovoljno dugo da možete u miru da sačekate naredni obrok, bez potrebe da u međuvremenu prezalogajite nešto nezdravo i puno kalorija.
U novoj studiji objavljenoj u stručnom žurnalu Apetit navodi se da smo ako jedemo pečurke za doručak zadovoljniji i duže siti nego ako jedemo meso.
Ranije studije su već sugerisale da bi ovo moglo biti istina, ali nikad do sad ovo pitanje nije bilo detaljno proučeno u smislu poređenja količine i sadržaja proteina", kaže dr Džoan Slavin, s Univerziteta u Minesoti, koja je radila ovo istraživanje.
Naučnici su proveravali koliko se sitim osećaju ljudi nakon što su uneli istu količinu proteina iz šampinjona (226 grama) i mesa (28 grama).
Tokom 10 dana, 17 žena i 15 muškaraca jelo je dve porcije šampinjona ili goveđeg mesa, a porcije su bile takve da je količina proteina koju su uneli bila identična.
Ispostavilo se da su oni koji su za doručak jeli pečurke znatno duže siti, i da su mnogo ređe uzimali nešto da prezalogaje tokom prepodnevnih sati, nego oni koji su jeli meso.
Naravno, delom, ovo je zbog proste činjenica da će vas 226 grama pečuraka zasititi bolje nego 28 grama mesa, prosto znog razlike u količini.
Ali, ako želite da izgubite višak kilograma ili da održite kilažu koju imate, pečurke i drugi biljni izvori proteina su od ključne važnosti.
Tri i po šolje naseckanih šampinjona imaju oko 7 grama proteina, i samo 56 kalorija.
Srednje masno meso može da ima i do dvaput više kalorija, za jednaku količinu proteina. A kao što su naučnici utvrdili, ako jedete pečurke smanjujete i rizik da nešto usput prezalogajite...