najbolje iz turske kuhinje

Može da priušti sebi bogatu trpezu, ipak njegovo omiljeno jelo je iz siromašne kuće: Turski Bred Pit otkriva RECEPT za najukusniju čorbu! (FOTO)

0
Iako je svojim plavim prodornim očima osvojio srca mnogih dama, Kivanč Tatlitug otkriva da je njegovo srce osvojila jednostavna porodična kuhinja, što je samo jedan od pokazatelja njegove skromnosti.

 

foto: Profimedia

 

Za to vreme u šerpi otopiti maslac, dodati paradajz pire i propržiti, pa potom dodati natopljenu tarhanu i dve čaše vode, te dobro izmešati. Uz stalno mešanje kuvati dok ne provri, onda smanjiti vatru i ostavi da lagano vri 15-20 minuta. U čorbu postepeno i uz mešanje dodavati toplu vodu dok se ne utroši svih 7 čaša (ako bi se dodala odjednom, čorba ne bi imala dobru teksturu). Na kraju dodati nanu i alevu papriku i pustiti da baci još jedan ključ.

 

Ova čorba se smatra lekovitom, obično se priprema zimi i servira veoma topla.

 

Ezelovo omiljeno jelo: Režim ishrane promenio sam zbog žene, i najviše volim kada mi spremi ovo! (FOTO)

 

Ipak, ukoliko želite da vaša ukusna čorba traje duže, tarhanu možete pripremiti i na sledeći način. 

 

Tarhana

 

Tarhana je autentični turski brend. Postoji više recepata za njeno spravljanje, zavsino od kraja zemlje, ali joj svuda pripisuju lekovita svojstva čak i kad su teške bolesti u pitanju. U kućnim uslovima priprema se leti, suši na suncu i čuva u platnenim kesama ili teglama.

 

Sastojci:

 

  • 5 većih paradajza
  • 7-8 glavica crnog luka
  • 1 kg crvene mesnate paprike (može i ljuta i slatka)
  • 1,5 kg oceđenog kiselog mleka
  • 1 l punomasnog mleka, (najbolje kozjeg)
  • 1 čaša kuvanih leblebija (po želji)
  • 1 paket suvog kvasca
  • 1 veza peršuna
  • 1 veza mirođije
  • Kamena so
  • Brašna po potrebi (oko 4-5 kg)
  • Nana, majčina dušica, aleva paprika, biber, kim (vrste i količine začinskog bilja mogu se menjati po želji)

 

Priprema:

 

Paradajz, papriku i luk iseći krupno, staviti u veliku šerpu, dodati začinsko bilje i po želji posuti kuvanim leblebijama. Povrće preliti sa dve čaše hladne vode i kuvati na laganoj vatri dok ne omekša. Malo ohladiti pa potom propasirati (kroz presu za kuvani paradajz). U dobijeni sok sipati kiselo mleko, mleko, nadošli kvasac, posoliti i dodavati brašna koliko treba da se zamesi testo. Tokom sledećih pet do sedam dana testo povremeno premesiti uz dodavanje brašna.

 

Glumica obožava specijalitet iz Antepa: Feriha ovako sprema bejran čorbu (FOT

 

Sledećeg dna testo podeliti na sitne komadiće i ostaviti na sunčanom mestu prekriveno platnom. Povremeno okretati da se ravnomerno suši. Osušeno staviti u kesu i udarati po njoj dok se ne pretvori u prah, potom prosejati i odložiti u tegle ili platnene kese. Ova tarhana može da stoji i do dve godine.

 

 

makonda-tracker