najbolje iz turske kuhinje

Može da priušti sebi bogatu trpezu, ipak njegovo omiljeno jelo je iz siromašne kuće: Turski Bred Pit otkriva RECEPT za najukusniju čorbu! (FOTO)

0
Iako je svojim plavim prodornim očima osvojio srca mnogih dama, Kivanč Tatlitug otkriva da je njegovo srce osvojila jednostavna porodična kuhinja, što je samo jedan od pokazatelja njegove skromnosti.
foto: Facebook
foto: Facebook

Plavoooko-plavokosi truski glumac bosanskih korena osvojio nas je kao Mehmet u seriji "Gumuš", a onda rasplakao ulogom nesrećno zaljubljenog Behlula u "Zabranjenom voću". Ove sezone Kivanč Tatlitug (36), turski Bred Pit kako ga fanovi zovu, snima seriju "Džesur i lepotica", priču o nemogućoj ljubavi, a partnerka mu je lepa Tuba Bujukustun koja beleži hit za hitom, piše Lepa & srećna.

 

Oženio se turski Bred Pit: Zašto majka popularnog glumca nije bila na venčanju? (FOTO)

 

Zgodni glumac i njegova supruga, stilistkinja Bašak Dizer, s kojom je u februaru proslavio prvu godišnjicu braka, mogu sebi da priušte mnogo toga, ali, ipak, Kivančevo najdrže jelo je tarhana čorba iz tradicionalne turske kuhinje.

 

 

A post shared by Kıvanç Tatlıtuğ (@tatlitug) on

 

Možda zato što ga podseća na detinjstvo i trpezu mame Nurten s kojom poslednjih godina nije u najboljim odnosima, jer mama snahu, kako sama kaže, drži na odstojanju.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

 

 

foto: Profimedia

 

Iako reč tarhana liči na našu taranu, te dve namirnice imaju malo dodirnih tačaka što se tiče pripreme. O tome kako je reč nastala postoji zanimljiva priča, baš kao što je to slučaj sa mnogim turskim jelima.

 

Firinda sutlač iz rerne sultanije Hurem: Prva pomoć onda kada vas ljubav mori... (FOTO)

 

Domaćica je, naravno, dala sve od sebe da gotovo ni iz čega pripremi nešto za goste. Vladar je, kaže dalje priča, bio oduševljen jelom koje mu je izneto na trpezu. "Kako se zove ova čorba, mnogo mi se dopala?", upitao je domaćina. "Darhane čorba", odgovoro je ovaj posle kratkog razmišljanja, jer značenje reči darhane je - siromašna kuća. Kasnije je od tog darhane nastalo tarhane.

 

Tarhana čorba

 

Sastojci:

 

  • Pola čaše suve tarhane
  • Čaša hladne vode
  • Kašika paradajz pirea
  • Puna kašika maslaca
  • Kašičica nane
  • Aleve paprike i soli po ukusu
  • 7 čaša tople vode

 

Priprema:

 

U dublju činiju staviti tarhanu, preliti je čašom hladne vode, dobro promešati, poklopiti i ostaviti da nabubri.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

 

 

foto: Profimedia

 

Za to vreme u šerpi otopiti maslac, dodati paradajz pire i propržiti, pa potom dodati natopljenu tarhanu i dve čaše vode, te dobro izmešati. Uz stalno mešanje kuvati dok ne provri, onda smanjiti vatru i ostavi da lagano vri 15-20 minuta. U čorbu postepeno i uz mešanje dodavati toplu vodu dok se ne utroši svih 7 čaša (ako bi se dodala odjednom, čorba ne bi imala dobru teksturu). Na kraju dodati nanu i alevu papriku i pustiti da baci još jedan ključ.

 

Ova čorba se smatra lekovitom, obično se priprema zimi i servira veoma topla.

 

Ezelovo omiljeno jelo: Režim ishrane promenio sam zbog žene, i najviše volim kada mi spremi ovo! (FOTO)

 

Ipak, ukoliko želite da vaša ukusna čorba traje duže, tarhanu možete pripremiti i na sledeći način. 

 

Tarhana

 

Tarhana je autentični turski brend. Postoji više recepata za njeno spravljanje, zavsino od kraja zemlje, ali joj svuda pripisuju lekovita svojstva čak i kad su teške bolesti u pitanju. U kućnim uslovima priprema se leti, suši na suncu i čuva u platnenim kesama ili teglama.

 

Sastojci:

 

  • 5 većih paradajza
  • 7-8 glavica crnog luka
  • 1 kg crvene mesnate paprike (može i ljuta i slatka)
  • 1,5 kg oceđenog kiselog mleka
  • 1 l punomasnog mleka, (najbolje kozjeg)
  • 1 čaša kuvanih leblebija (po želji)
  • 1 paket suvog kvasca
  • 1 veza peršuna
  • 1 veza mirođije
  • Kamena so
  • Brašna po potrebi (oko 4-5 kg)
  • Nana, majčina dušica, aleva paprika, biber, kim (vrste i količine začinskog bilja mogu se menjati po želji)

 

Priprema:

 

Paradajz, papriku i luk iseći krupno, staviti u veliku šerpu, dodati začinsko bilje i po želji posuti kuvanim leblebijama. Povrće preliti sa dve čaše hladne vode i kuvati na laganoj vatri dok ne omekša. Malo ohladiti pa potom propasirati (kroz presu za kuvani paradajz). U dobijeni sok sipati kiselo mleko, mleko, nadošli kvasac, posoliti i dodavati brašna koliko treba da se zamesi testo. Tokom sledećih pet do sedam dana testo povremeno premesiti uz dodavanje brašna.

 

Glumica obožava specijalitet iz Antepa: Feriha ovako sprema bejran čorbu (FOT

 

Sledećeg dna testo podeliti na sitne komadiće i ostaviti na sunčanom mestu prekriveno platnom. Povremeno okretati da se ravnomerno suši. Osušeno staviti u kesu i udarati po njoj dok se ne pretvori u prah, potom prosejati i odložiti u tegle ili platnene kese. Ova tarhana može da stoji i do dve godine.

 

 

makonda-tracker