čik im odolite!

Jeftine ružice s jabukama umesto sitnih kolača za slavu: Za svaku vam treba po 1 minut, a ukusne su i dekorativne

0

Za pripremu neodoljivih ružica sa jabukama i cimetom ne treba vam ni mnogo sastojaka, ni mnogo vremena, a lepotom i mirisom će slavsku trpezu učiniti božanstveno,

Ukrasne ružice od jabuka i lisnatog testa, sa cimetom i džemom od kajsija
Ukrasne ružice od jabuka i lisnatog testa, sa cimetom i džemom od kajsijafoto: Manuela Mazzocco/YouTube Printscreen

Da bi slavska trpeza nakon glavnog jela bila bogata i ukrašena, obično se za slatko posluženje okrećemo sitnim kolačima, ali šta mislite da ove godine probate nešto malo drugačije?

 

U tome vam mogu pomoći dekorativne ružice od lisnatog testa, koje zahvaljujući džemu od kajsija imaju slatko i kremasto punjenje, dok izgledaju vrlo ljupko zahvaljujući pažljivo poređanim kriškama jabuka.

 

Uz to, imaju i fenomenalan ukus zbog mešavine cimeta, jabuka i džema, a pripremaju se na brzinu, što je veliki plus kad imamo mnogo posla dok spremamo slavu.

Ružice od jabuka i lisnatog testa

 

Ukrasne ružice od jabuka
Ukrasne ružice od jabuka foto: Manuela Mazzocco/YouTube Printscreen

Sastojci:

 

  • 1 list lisnatog testa
  • 2 crvene jabuke
  • sok od pola limuna
  • 2 kašike vode
  • 1 kašika brašna (samo za posipanje radne površine, kako se testo ne bi lepilo)
  • 3 kašike džema od kajsija
  • cimet po ukusu
  • (opciono) šećer u prahu za dekoraciju


Priprema

  1. Očistite jabuke od semenki, podelite ih na polovine, pa isecite na polumesece i prelijte sokom od limuna. Stavite ih na cediljku iznad duboke posude da puste višak tečnosti.
  2. U jednoj činiji pomešajte dve kašike vode sa džemom od kajsija, pa razmutite i stavite u mikrotalasnu pećnicu na minut, ili prokuvajte na pari.
  3. Na pobrašnjenoj površini razvucite list lisnatog testa, pa ga isecite po širini na šest traka.
  4. Svaku od traka namažite džemom od kajsija, pa poređajte po jednoj dužoj strani kriške jabuka (tako da deo s korom viri preko testa).
  5. Pospite cimetom, preklopite slobodnu dužu stranu trake testa do polovine komadića jabuka, pa urolajte tako da dobijete ružicu.
  6. Ređajte u kalup za mafine i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.
  7. Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.

Pogledajte video-uputstvo za pripremu ružica od jabuka i lisnatog testa.

BONUS VIDEO

Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?

 

makonda-tracker