Iako reč tarhana liči na našu taranu, te dve namirnice imaju malo dodirnih tačaka što se tiče pripreme. O tome kako je reč nastala postoji zanimljiva priča, baš kao što je to slučaj sa mnogim turskim jelima.
Firinda sutlač iz rerne sultanije Hurem: Prva pomoć onda kada vas ljubav mori... (FOTO)
Domaćica je, naravno, dala sve od sebe da gotovo ni iz čega pripremi nešto za goste. Vladar je, kaže dalje priča, bio oduševljen jelom koje mu je izneto na trpezu. "Kako se zove ova čorba, mnogo mi se dopala?", upitao je domaćina. "Darhane čorba", odgovoro je ovaj posle kratkog razmišljanja, jer značenje reči darhane je - siromašna kuća. Kasnije je od tog darhane nastalo tarhane.
Tarhana čorba
Sastojci:
- Pola čaše suve tarhane
- Čaša hladne vode
- Kašika paradajz pirea
- Puna kašika maslaca
- Kašičica nane
- Aleve paprike i soli po ukusu
- 7 čaša tople vode
Priprema:
U dublju činiju staviti tarhanu, preliti je čašom hladne vode, dobro promešati, poklopiti i ostaviti da nabubri.
Nastavak pročitajte na sledećoj strani