Svadbarski kupus spada u red gurmanskih specijaliteta, koja su ukusnija što se duže krčkaju.
Svadbarski kupus spada u red starinskih jela koje se pravi od kiselog kupusa i nekoliko vrste mesa, a najčešće se jede tokom zime.
Em što se krčka dugo, em je jako i dugo drži sitost što ga čini pravim gurmanskim specijalitetom.
U nastavku vam predstavljamo najbolji recept za svadbarski kupus:
Sastojci:
- 2 kg kiselog kupusa
- 1 kg mesa po izboru
- 1/2 kg suvih rebara
- 1/2 kg slanine
- 1 crni luk
- 4 čena belog luka
- 1 puna kašika masti
- 1 kašika slatke paprike
- biber u zrnu
- lovorov list
Priprema:
Na malo ulja propržite iseckan crni luk, pa kada postane staklast, sklonite sa šporeta i dodajte slatku papriku. Dobro promešajte.
Meso i slaninu isecite, a rebra ostavite u komadu.
Zemljanu posudu u kojoj ćete praviti svadbarski kupus premažite mašću, pa na dno stavite listove kupusa. Onda ređajte sastojke stavljajući malo sečenog kupusa, luk, pa isečeno meso.
Na kraju pospite biberom u zrnu, poređajte čenove belog luka i lovorov list.
Vodite računa da poslednji red treba da bude kiseli kupus. Prelijte vrelom vodom i poklopite posudu odgovarajućim poklopcem.
Kuvajte dok ne krene da krčka, a onda smanjite temperaturu i krčkajte još 4 sata. Biće ukusnije što se duže bude kuvalo, a ako želite pored vode, možete da dodate i malo paradajz sosa.
BONUS VIDEO
Evo kako pravilno pripremiti kiseli kupus, da bi trajao čitave zime! Domaćica iz Ostre otkrila tajnu zimnice: jedan sastojak je ključan!





